От х:

Днес в x:

Хасковски адвокат предлага да се озаптят събирачите на дългове със закон

Предложение за промени в Закона за задълженията и договорите, с които да бъдат озаптени събирачите на дългове, така наречените колекторски фирми, предлага Тодор Ташев от хасковската адвокатка колегия. Предложението е изпратено до Народното събрание, Камарата на частните съдебни изпълнители, БНБ, асоциациите на банките и на колекторските агенции, омбудсмана, Главна прокуратура.

Хасковският юрист неотдавна постигна промени в съдебния закон, които позволиха публичните вземания на съдилищата да се събират и от държавните съдебни изпълнители, не само от частните, тъй като така длъжниците се натоварват със значително по-малко разходи.

Сега той предлага промени в Закона за задълженията и договорите, според които кредиторът да предлага първо на длъжника да изкупи дълга си при същите или не по-лоши условия от колекторските фирми. При нарушение на това изискване длъжникът да може да поиска от съда да погаси дълга си при същите условия като събирачите на дългове, които са го изкупили. Ташев предлага също така първоначалният кредитор да не може да прехвърля погасени по давност вземания.

Според юриста колекторските фирми масово изкупуват необслужвани кредити за 1 до 3 процента от реалния размер на дълга. В същото време търсят пълната сума, при това натоварена с допълнителни такси и лихви. Изкупуват се дори погасени по давност задължения, за 0.2 до 0.5 процента от размера им.

Колекторските фирми са печално известни с тормоза, който осъществяват над длъжниците – настойчиви и заплашителни разговори по телефона, СМС-и, заплахи със съдия изпълнител, агресивни посещения вкъщи и др. Много често премълчават факта, че дългът е погасен по давност и продължават да търсят парите от наивни длъжници.

В същото време според юриста потърпевши са и самите банки, както акционерите им, така и самите вложители. Реализираните загуби влияят върху лихвите по влоговете и кредитите, като по този начин нанасят загуби и на клиентите на банките. Като цяло тази практика поставя под риск банковата стабилност, защото става дума за милиарди левове годишно, които се изливат в един непродуктивен сектор.

С предлаганите промени в закона ще се сложи край и на фигурата на “вечния длъжник”, пише в изложението си Тодор Ташев. Според него така ще се защити общественият интерес, като особена полза ще имат и длъжниците, които ще могат сами да изкупят дълга си, вместо колекторските фирми. Според него те биха могли да договорят изкупуване на дълга си за 10-20 или 30 процента, което ще е от полза и за банките, и за тях самите.

Haskovo.net ще проследи развитието на темата и отговорите на различните институции.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (12)

  • 1
    Ав
    Автор
    17 -2
    16:30, 25 сеп 2018
    Какво ще рече изкупуване на собствения си дълг за 20-30%. Задлъжнявам примерно със 100 лв, изкупувам си дълга за 20-30лв и сме на чисто?
    • Ма
      МАНГО
      6 -1
      17:54, 25 сеп 2018
      Това е срещано явление при фирмите.
  • 2
    Хи
    Хитър Петър
    14 0
    17:16, 25 сеп 2018
    Чакам ги ...по един фишек отзад да им бутна...🤣
  • 3
    Ми
    митю клявката
    44 -11
    18:35, 25 сеп 2018
    Браво!!
    Но първом трябва да се озапти изворът на злото-герб!!
    Закон за защита на нацията от герб!!!
    Спешно да се приеме веднага след предсрочните избори за парламент догодина,януари!!
    Герб да се забрани и да се отнемат правата на герберастите да заемат държавни и обществени длъжности,да регистрират и участват във фирми и търговски дружества,както и да имат право на глас във всички видове избори!!!!
    • Ко
      Колев
      8 -35
      21:02, 25 сеп 2018
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 4
    Ви
    Виктория
    8 -4
    19:22, 25 сеп 2018
    Хърсев, Каролев и Хампарцодрън влезли в един бар. Там седели няколко типа и пиели кой за каквото има – две малки ракии, две пирински, едно кафе…. Имало и няколко, които само се радвали на аромата на мастика, който се носи във всяка селска кръчма. Щом ги видели, хората моментално започнали да ги бият. Ама много. През цялото време ги питали:

    - Бедна ли е България?

    - Не – отговаряли те.

    - Добре де, бедна е – по едно време промълвил Хърсев, като най-чувствителен ….на бой.

    - Аааа, и кой е виновен – такива като вас!

    И продължили да ги бият още по-злостно.

    - Видя ли се кво представляваш, бе Хърсев, тъпанар такъв – промъцал Хампърцодрън между два шамара – що не си мълча!

    На това място се намесил и Каролев:

    - Верно, голем си тъпанар, Хърсев – с фалцет.

    Хърсев не издържал и със сетни сили фраснал един на Каролев. Така те тримата се сбили помежду си. Кръчмата се стъписала.

    В това време в кръчмата влязъл Баце. Бил тръгнал да открива един детски басейн в детската градина в село Мърцо Пицайзово, ма огладнял, дояла му се обикновена принцеса с кашкавал и едно шкембе с много чесън, а такива има само в селските кръчми вече…. Било му писнало от аржентински пържоли и черен хайвер.

    - Кво стаа тук? Хърсев, Хампарцодрън, Каролев, що се биете?

    - Първо те ни биха и ни питаха бедна ли е България – заразказвал Каролев като най-отворен – после тоя тъпанар Хърсев каза, че е бедна и те ни зашамариха още по-зловещо, щото ние сме били виновни….

    - Така ли, бе Хърсев, тъпанар такъв, бедна, а? – креснал Баце и разбил един стол в главата му.

    Боят почнал отначало. Кръчмата заприличала на нищо, като оная в Индиана Джоунс, първа серия….

    В това време влезли едни, които носели плакати – ДА, Балгария!, НЕ на корупцията, ДОЛУ, ДОЛУ, ДОЛУ…. , ЕМИГРАНТИТЕ ПРОТИВ и други, които вече били понамачкани от употреба, та не се твърде разчитало кво пише. Те пък отивали да блокират селският площад, щото кметът искал там да построи автобусна спирка и щял да изреже една стара череша и няколко джанки. Те моментално фърлили плакатите и се включили в боя, а един снимал окървавените хора и ги предавал директно във ФБ, Нова и Бтв.

    Накрая се появила Миролюба Бенатова и казала:

    - Вижте, битуват едни фалшиви легенди, че е важно да имате сигурна работа и апартамент!

    Побойниците леко се стъписали, но бързо се овладели и продължили хубавия бой…

    Виктория Тинтерова
  • 5
    Ке
    Кенанския Маймун
    16 -2
    02:52, 26 сеп 2018
    Как са оцелели Българите по време на Турското робство ?
    ...
    Ами измислили са "корегиращия фактор " - Народното хайдутство
    ...
    Като му писне на народа от някоя Мутра или Бей - отива в гората и вика Ангел Войвода :))
    ... И като го отнесе мутрата или бея , останалите мутри и бейове си натискат парцалите :))
  • 6
    Ха
    Хасковлия
    18 0
    08:19, 26 сеп 2018
    Много точна статия.Всички трябва да следим да се приеме казаното от адвокат Ташев.Лобито на колекторските фирми е силно,но народа трябва да бъде защитен.Всички знаят как работят и не спазват законите и притискат хората в безизходица.Печалбите на колекторски фирми като ЕОС Матрикс и други са огромни.На всичко отгоре са с чуждо участие и печелят от народа.
  • 7
    Ха
    Халваджан
    12 -6
    08:20, 26 сеп 2018
    Ташев е Адвокат.Повечето от тая гилдия или завера са адвокати на дявола,кокошкари и халтураджии.
  • 8
    До
    До Митьо
    4 -9
    12:43, 26 сеп 2018
    От вас комунистите,където фалирахте и ограбихте Бъ... Виж коментара
    • Ск
      СкрррПа
      6 0
      00:34, 27 сеп 2018
      Погледни по-далеч от носа си бе, галфон! Хората не се делят на ГЕРБерасти, БСПари и разните други утайки. На народа му писна от такива като теб, дето го обръщат на едните или другите. Всичките политически партии(и покровителстваните от тях) са за измитане от-до!
      Ама докато има такива промити мозъци и/или облагодетелствани, като теб, оправия няма да има.
  • 9
    Та
    Таня
    1 -3
    16:26, 29 сеп 2018
    Ташев, по- големи глупости не съм чела. Ти изобщо чуваш ли се какви ги говориш? Как така длъжникът сам ще изкупи дълга си? Аз утре отивам да изтегля потребителски заем / най- големият възможен/, няма да го обслужвам, ама изобщо; и когато банката реши да се отърве от лошия ми кредит, ще ми предложи да си го изкупя сама. Ще платя 30 процента и всичко е шест за мен. Браво! Блестящ юридически ум. С тоя популизъм се оляхте и объркахте тотално хората. Разбирам, че имаш нужда от клиенти и затова ги къдриш тези глупости, обаче- земи се запри, както се казва. Ужас.
Последни новини