От х:

Днес в x:

Руския доставя противовъздушни комплекси С-300 в Сирия

Това е руският отговор на свалянето на разузнавателния самолет Ил-20 и гибелта на екипажа му. Мерките бяха обявени в понеделник от министъра на отбраната на РФ Сергей Шойгу. Руските военни смятат израелските ВВС за виновни, за което са предоставили допълнителбни доказателства вечерта на 24 септември.

 Дамаск ще получи зенитния ракетен комплекс С-300 в срок до две седмици, а командните пунктове на сирийските противовъздушни части ще бъдат снабдени с руски автоматизирани системи за управление за мониторинг на обстановката и указване на целите. Това ще гарантира "идентификацията на всички руски въздушни средства от сирийската противовъздушна отбрана", отбелязва Шойгу.

В районите, граничещи със Сирия над акваторията на Средиземно море ще бъде извършвано радиоелектронно заглушаване на спътниковата навигация, бордовите радиостанции и системите за свръзка на бойните авиации на другите държави, атакуващи обекти на сирийска територия.

Израелският премиер Бинямин Нетаняху обсъди мерките с Владимир Путин, а Кремъл нарече приетите решения адекватни. Изреал досега твърдо се противопоставяше на присъствието на С-300 в Сирия, като се опасяваше, че то ще даде на Дамаск възможност да контролира района.

Условията за доставянето на С-300 на Сирия, обаче, не са огласени официално, отбелязват руски медии.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини