От х:

Днес в x:

Всяко 5-то българче е имало среща на живо с непознат от интернет

    Всяко пето дете в България е имало среща на живо с човек, с когото  се е запознало в интернет.  Данните на УНИЦЕФ цитира по време на дискусията в Хасково, посветена на опасностите, които дебнат в онлайн пространството българският евродепутат Ева Майдел.

    Срещата с ученици и преподаватели от града е първата от кампанията #SaferInternet4EU на ЕК, инициирана от еврокомисаря по цифрова икономика и общество Мария Габриел.

    В Областната администрация на Хасково Мария Габриел отправи видеобръщение към залата. "Нашият свят става все по-цифровизиран. Отговорност на всички е да защитим децата в онлайн пространството: на родителите, на индустрията, на цялото гражданско общество“, посочи българският еврокомисар.

    „Киберпрестъпността е вече не само онлайн, но и офлайн. Тя е не само в интернет пространството, но излиза и навън, пренася се и застрашава децата ни дори когато не са пред екрана. Вече не съществува разлика между online и
    offline“, посочи Ева Майдел, която е посланик на инициативата на ЕК за безопасен интернет за ЕС.

    „Когато ние бяхме деца родителите ни се притесняваха за влиянието върху нас от улицата, а сега, когато ние самите сме родители, мислим за това, което се случва с децата ни не само на улицата, но и когато са вкъщи. Защото в голямата част от времето си са в интернет. А опасностите, които крие интернет са не по-малко от тези, които дебнат на улицата“, сподели  в дискусията депутатът от Хасково Делян Добрев, който е баща на три деца.

    Според статистиката 50 % от децата в България между 11 и 15-годишна възраст са срещали в онлайн пространството порнографско съдържание. Все повече са възможностите за радикализация на децата в интернет, посочи Ева Майдел пред младите хора на Хасково.

    „Сменяйте често паролите си“, посъветва тя учениците, като една от възможностите да си осигурят по-надеждна защита в интернет. Оказа се, че малък процент от хората в залата действително правят това.

    До 2020 г. ще има 50 милиарда свързани устройства в целия свят. Компютърните престъпления са безпрецедентни по своята същност, защото те могат да засегнат едновременно няколко държави и милиони хора. Дигиталната грамотност е необходимо условие, за да съхраним личното си пространство в мрежата и да предпазим обществения сектор от масова кибератака. Затова да бъдат критични и да задават въпроси, когато влизат в даден сайт и им изискват каквато и да е информация, още повече що се отнася тя до личните данни, е друг апел, с който евродепутатът се обърна към младите.

    Днес всяко престъпление се извършва с помощта на технологичните възможности. Реалният ни живот е преплетен с виртуалния и затова предизвикателствата в интернет са много, подчерта на срещата началникът на Сектора за борба с киберпрестъпленията в ГДБОП Явор Колев. Експертът предизвика определено вниманието на тийнейджърите в залата, а към него дори имаше въпрос дали секторът, който ръководи е ставал жертва на кибератака. Има опити, призна специалистът.

    Явор Колев посочи пред младите, че най-уязвимата група от сексуални посегателства в интернет са децата между 7 и 11-годишна възраст. Затова педофилите се насочва именно към сайтове, които най-много се ползват от деца и се прикриват там. Той даде конкретен пример у нас на засечено посегателство в детски сайт за забавления. След акция на Сектора за борба с киберпрестъпленията са прихванати няколко профила, реалните лица са арестувани, а в последствие има и ефективна присъда за едно от тях.

    Фейсбук е другото опасно пространство, в което всеки трябва да е нащрек какви данни оставя. Само в България потребителите на ФБ са 4,5 млн.души. 3,5 млрд. са те по целия свят, с което  ФБ се явява, образно казано, най-голямата държава по численост. Всеки ден кибератаките само във ФБ са 200 хил. Затова всеки е длъжен да се грижи с повишено внимание за следите, които оставя, когато общува в социалната мрежа. А това обхваща и внимание към дигиталната самоличност, като се започне от паролите, с които използваме различните приложения да са различни и колкото се може по-трудни за разбиване.

    Красимира Славова
     

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Бк
      БКП е живо и на власт
      15 -4
      16:14, 25 сеп 2018
      Кой закара децата за масовка?
      • Пр
        продавачи
        16 -3
        16:38, 25 сеп 2018
        Учителките дето им увеличиха герб заплатите с 20 лева !!!!
    • 2
      Хи
      Хитър Петър
      12 -3
      17:22, 25 сеп 2018
      Отзад го взимате всички на снимките ...
    • 3
      Ba
      Bai mangal
      7 -5
      20:20, 25 сеп 2018
      Нещо 4джендър - блендър перспективи" не са ли замесени пак? Или друга грантаджийска схемичка?
    Последни новини