От х:

Днес в x:

Родопска ферма и мандра за над половин милион ще посрещат туристи от цял свят, инвестицията е българо-китайска

Изображение 1 от 5

    Символична първа копка на демонстрационна мандра  „Момчиловци – Брайт“ бе направена в местност над родопското село. Инвестицията е българо-китайска. Очаква се мандрата да отвори врати идното лято. На официалната церемония, която е част от празничната програма на Международния фестивал на киселото мляко в Момчиловци, участваха представители на китайската компания „Брайт дейри“, която произвежда мляко с името на селото в Шанхай, зам.-министърът на туризма Любен Кънев, кметът на Смолян Николай Мелемов, кметът на Момчиловци Сийка Суркова, зам.-областният управител Владимир Гърбелов, Иван Тодоров-председател на Българския център за инвестиции, туризъм и развитие в Китай. По стара традиция те разбиха по бутилка шампанско в кофата на багера, който направи първата копка. 

    Мандрата ще бъде изградена като специализирано животновъдно предприятие за производство на мляко, тип ферма за оборно пасищно отглеждане на крави. Предвижда се изграждането на сградата да е на площ 285 кв.м., като са проектирани боксове за 40 крави, родилни такива, както за мъжки и женски телета, ще се отглеждат предимно животни от породата българско родопско говедо.

    Инвеститорите изразиха убеждението си, че новата мандра ще се радва на голям  интерес от туристи от страната и чужбина. А чистата природа е още един плюс за подобряването на качеството на продукта. Всеки посетител на мандрата ще може да види как се произвежда по автентичен начин кисело мляко и традиционни млечни продукти. Ще има възможност и да си закупи от екологичните продукти на фермата.

    Китайските гости също имаха възможност лично да опитат традиционни  мляко, сирене и кашкавал- местно производство от Момчиловци. Миналата година по време на Третия фестивал на киселото мляко  представителите на китайската компания и българските домакини, оставиха  послание за идните поколения. Капсулата на времето ще бъде поставена в  основите на сградата на новата ферма. Пред гостите от азиатската държава председателят на Българския център за инвестиции, туризъм и развитие в Китай Иван Тодоров даде много висока оценка на съвместния проект.

    „В момента България има огромно полза от това, което се случва в Момчиловци, тъй като брандът България не е известен толкова в Китай, колкото Момчиловци. Чрез името Момчиловци ще направим така, че още повече да се популяризира нашата страна. Нашата цел е чрез марката Момчиловци, която е известна марка в Китай, да популяризираме България. Защото всеки китаец знае Момчиловци, защото млякото с това име стои на рафтовете на всеки един магазин в Китай“, каза още Тодоров.

    Кметът на Момчиловци също изрази оптимистична прогноза за развитието на мандрата и туризма в селото. „Основата я имаме, имаме ресурсите, остава да надграждане ида посрещаме все повече туристи“, каза още тя. Предвидената инвестиция китайската компания и Българския център за инвестиции, туризъм и развитие в Китай, към момента е приблизително 200 хил.евро, но се очаква средствата, които ще се вложат в новата демонстрационна мандра, да нараснат значително. 

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини