От х:

Днес в x:

Босоноги девойки мачкаха грозде в Шарапаните по стар ритуал

    Мачкане на грозде за вино демонстрираха днес босоноги девойки. Възстановката по древен тракийски ритуал беше направена в Шарапаните край минералбанското село Горно Брястово в подножието на връх Аида. Момичетата в бели обредни носии влязоха в хилядолетния скален съд, в който бяха сложени салкъмите, набрани вчера от лозови масиви край Сусам. Предполага, че там траките са мачкали гроздето за направата на вино.

    Според археолозите издълбаните скални съдове над Брястово са от VIII-VI век преди Христа. Според друга версия за предназначението им издълбаните скали са били ползвани за добив на злато.

    Днешната възстановка е част от програмата за празника на минералната вода в Баните.

    Haskovo.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ня
      Някой си
      13 -9
      21:28, 22 сеп 2018
      Простотия голяма, съдовете в скалата са били за обработка на руда, не за вино!
    • 2
      Ха
      Ха
      11 -5
      07:02, 23 сеп 2018
      Не знам по кое време излезна тая тъпотия с босоногите девици дето мачкали гроздето, но то е абсолютна лъжа...няма нито един извор, който да потвърждава тази глупост, а е по -скоро измишльотина на траколозите /които просто фантазират/.
      За глупаците обаче не е важно...важното е да гледат голите кълки на момите..
    • 3
      Ти
      Ти
      2 0
      20:47, 23 сеп 2018
      Езък за гроздето отиде 1 бидон вино.
    • 4
      Вярно, траките не са имали писменост, но няма как обаче да са били толкова скудоумни. Да отглеждат гроздето по равното и да го качват по върхове да го мачкат! Думата "шарапхане" (дом за вино) е турска и е образувана съвсем като "мейхане", "топхане", "гюлхане", "петмезхане", "йагхане", "мумхане", "барутхане" и др. Всички тези производствени места са много близко до потребителите. В Анадола, в Израел, Афганистан е пълно с древни шарапхани, но винаги до лозя. Облицовани с мозайка и често с въртящ се вертикален камък за премачкване на суровината. И още! Почти всички реки по Родопите са злтоносни. Май, за домораслите траколози обаче пласирането на измишльотината е по-ценно, отколкото надживялата времето си прагматична истина.
    Последни новини