От х:

Днес в x:

Проф. д-р Игнат Игнатов: Никъде по света няма да срещнете дебел и злобен столетник

Изображение 1 от 3

    Киселото мляко, чистият въздух и отрицателната йонизация на въздуха, са едни от основните фактори за дълголетие в Родопите 

     Този извод се оформи по време на провелия се семинар „Здраве и дълголетие“ в Момчиловци, който съпътства фестивалната програма. Лектори бяха проф. д-р Игнат Игнатов, директор на Научноизследователски център по медицинска биофизика, проф.д-р днт Алберт Кръстанов, преподавател в Института по хранителни технологии в Пловдив  и д-р Никола Петров, директор на НАО „Рожен“. 

    „За да презареди човек, на всеки шест месеца трябва да прекарва по две седмици в Родопите“. Това каза при откриването на форума председателят на Българския център за инвестиции, туризъм и развитие в Китай Иван Тодоров.


    Проф. д-р Игнат Игнатов запозна присъстващите гости от Китай и страната ни с направено изследване на факторите за здраве и дълголетие в Община Смолян и Родопите. „Тази зона е известна с планинската вода, киселото мляко и по-високото надморско ниво (над 1000 м надморското ниво). Киселото мляко е характерна храна за Родопите. Природната планинска вода е изследвана от различни български планински извори за периода 2010-2018 г.  През 1910 г. в България са живеели 2067 столетници от 4 337 513 жители. Това са 477 столетника на милион. Най-много от тези хора са живеели в Родопите. Това са най-много столетници в Европа“, посочи той. 

    „Българският учен Стамен Григоров намира специфичната Lactobacillus bacteria, която е свързана с ферментацията на българското кисело мляко. Заинтересован от откритието на Григоров, Нобеловият лауреат Иля Мечников в началото на XX век отбелязва, че в България живеят най-много хора над 100 г. спрямо 36 държави в изследването. Той счита, че това е директно свързано с употребата на българско кисело мляко“, каза още проф. д-р Игнат Игнатов. Той бе категоричен, че наднорменото тегло и лошите емоции са врагове на дълголетието. „За това никъде няма да срещнете злобен и дебел столетник“, каза пред присъстващите ученият. 

    От своя страна проф. Алберт Кръстанов говори за качествата на киселото мляко. Уникалността и българската гордост е закваската, която се е образувала с хилядолетия. Според БДС кисело мляко трябва да съдържа само мляко и закваска, но последни изследвания показват, че 60% от млечните продукти на пазара не съдържат мляко. За да се получи кисело мляко е необходимо да протече млечно-кисела ферментация, посочи професорът. „Основните микроорганизми, които участват в процеса, са два: lactobacillicus bulgaricus и streptococcus thermophilus. При липсата на една от тях киселото мляко губи своите качества и по-скоро се превръща в обикновена храна, отколкото здравословна“, каза още проф. Кръстанов. 

    Друг благоприятстващ дълголетието фактор дълголетието и човешкото здраве е отрицателната йонизация на въздуха. За нея говори директорът на Националната астрономическа обсерватория „Рожен“. Според него най-наситен с отрицателни йони е въздухът в районите с вековни гори, водопади, големи водни площи, а най-малко в затворени помещения, офиси и места, където работят климатици. Най-много отрицателни йони във въздуха в планинските райони има сутрин и привечер. Наличието им благоприятства за повишената жизненост  на организма. Предстои да бъдат направени детайлни изследвания по темата. Това става благодарение на закупения скоро от Община Смолян и предоставен на Обсерваторията,  специализиран уред за замерване на отрицателната йонизация на въздуха. 

    Преди научната част китайските гости се разходиха по Пътеката на дълголетието. Там те  получиха Сертификати за дълголетие, които им бяха връчени от кмета на Момчиловци Сийка Суркова и Иван Тодоров-председател на Българския център за инвестиции, туризъм и развитие в Китай.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини