От х:

Днес в x:

Младежи от пет държави гостуват в Смолян по еко проект-дискутират градската среда

Изображение 1 от 3

    Над 20 младежи от Гърция, Португалия, Румъния, Грузия и България са в Смолян за международен обмен по Програма „Еразъм+”. Домакин по проекта е сдружение „Екосвят Родопи“ – Смолян, а целта е дискусия по проблемите на градската среда от гледна точка на екологията.

    С голяма загриженост младежите от Грузия и България говорят за „водещите” позиции на двете държави по замърсен въздух. Участниците от Португалия споделят практиката на градовете в родината им и сопделят практиката да поддържат зелени системи с красиви паркове. Румънския екип постави темата за влиянието на туризма върху екосистемата на градовете. Оказва се че всички теми са интересни и важни – това личи от много оживените дискусии.

    Интернационалната група отбеляза Европейската седмицата на мобилността със среща в Регионалната инспекция по околна среда и водите в Смолян, където имаха интересен разговор за практическите мерки, с които всеки може да допринесе за намаляване на вредните емисии в атмосферата. Особен интерес предизвика и темата за „непознатите ни съседи” – прилепите, които живеят в сградите в градовете и са част от градската екосистема.

    Всички са били впечатлени от прожекцията в Планетариум Смолян, споделиха организаторите по проекта. На Световния ден на мира младежите посетиха Музея в Смолян, където чрез звъна на голямата експозиция от родопски чанове се включиха в инициативата „Нека първият им звън изрече думата „мир“ – Камбанен звън из цяла Европа“, организирана в рамките на Европейските дни на наследството.

    А освен със сериозните теми, които разискват, младежите показаха, че могат и да се забавляват. Всяка вечер от престоя им в Родопите е посведена на една от държавите. Храна, песни, танци, всеки демонстрира традиции от своята държава и заздравява приятелските връзки, създадени в Смолян.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Последни новини