От х:

Днес в x:

13 опасни реки от Хасковско чакат пари от хазната за разчистване

13 обекта в региона на Хасково са вписани в Областната програма за намаляване риска от бедствия след проверка на нарочна комисия.

Те са обявени от Областният съвет за намаляване риска от бедствия по предложение на общините на заседание днес, съобщиха от Областната администрация.

За  разчистването  на речните корита или за корекции, които са необходими да се направят по районите от списъка, се очаква финансиране от държавната хазна. Дейностите обаче трябва да бъдат одобрени за осребряване от Министерски съвет.

Проверката на комисията е констатирала, че по левия бряг на р. Марица в землището на с. Брод е необходимо изземване на наносни отложения за изправяне на брега и осигуряване на добра проводимост.

Стотици декари селскостопански площи остават под вода в участък на река Бисерска в близост до село Бисер, за което ще се търси решение. За почистване е и десният бряг на реката до помпена станция  Лозен и Белица.

Финансиране се иска и за почистване на коритото на р. Мусачевска до с. Калугерово. Затлачвания и наносни образования има за премахване и в коритото на р. Марица в районите на Симеоновград и в участъка между Новия и Стария мост в Свиленград, и до ЖП моста. За почистване са  десният бряг и коритото на Марица, преди устието на р.Хасарска, както и под моста на АМ “Марица”.

В списъка са и реките Селска в с. Малко градище и Синаповска при село Княжево.

На заседанието на Областния съвет са изнесени данни и за доброволните формирования, които се включват в помощ на пожарникарите и спасителите в критични ситуации. В хасковско те са 22, в тях са записани общо 3053-ма души.

В областите Бургас и Хасково активността е най-ниска. Въпреки това вече има много добре функциониращи доброволни формирования в Тополовград, Свиленград и Маджарово, новорегистрирани са групите от доброволци в Ивайловград, Стамболово и Минерални бани, сочи отчета.

Очаква се създаването на формирования в Харманли и Свиленград. Министерски съвет осигурява на общините средства за издръжка на доброволните формирования.

На всеки 5 години се предоставят по 1000 лева на човек за защитно облекло, а всяка година се превеждат средства за обучение и застраховка на доброволците.

Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини