От х:

Днес в x:

САЩ и Полша се договарят за военна база и природен газ

САЩ и Полша са се договорили за сътрудничество в областта на отбраната, разузнаването, технологиите за създаване на системи за противоракетна отбрана и подготовка на военнослужещите. Това заявиха на съвместна пресконференция президентите Доналд Тръмп и Анджей Дуда, след преговорите в Белия дом.

САЩ обмислят съзможността да разположат в Полша постоянна американска база, заяви Тръмп. Той подчерта, че президентът Анджей Дуда е заявил готовността на Полша да плати на САЩ милиарди долари за постоянна военна база. "Президентът ни предложи много повече от $2 млрд, за да я направим, и ние разглеждаме предложението", уточнил Тръмп.

От своя страна Анджей Дуда е изразил увереност в необходимостта от разполагането на американски войски в Полша във връзка с провежданата от Русия политика в региона.

"Милитаризация на Калининградска област — това е нашата действителност. Ако говорим за агрессивни действия на Русия, увеличаването на военната активност е системно действие на Русия. Пръсъствието на САЩ е само гаранция за сигурността и възможността да се защитим", подчерава полският президент в изявлението си след срещата.

Полският президент съобщи, че е подписан нов договор за стратегическо сътрудничество. Таково съглашение е било подписано преди 10 години от външните министри на САЩ и Полша, припомня Дуда. По думите му то обхваща основните аспекти на сътрудничеството на двете страни - развитието на сътрудничеството в сферата на сигурността, енергетиката и инвестициирте. Пио време на пресконференцията Дуда говори обширно за модернизацията на полската армия

Президентът на САЩ подчерта, че двете страни търсят възможностите за сътрудничество в енергийната сигурност. Скоро  ще стартира "дипломатически обмен на високо ниво по енергеийната сигурност".

"Полша и САЩ дълбоко подкрепят диверсификацията на енергоносителите в цяла Европа. Нито една страна не трябва да зависи от единствен задграничен доставчик на енергия.  Полша неуморно работи за енергийната независимост на своята страна и в Централна Европ", заяви Тръмп.

Той увери, че САЩ ще увеличават експорта на сгъстен природен газ за Полша "на достатъчно добра цена".

По време на пресконференцията президентите отговориха на въпроси относно миграцията, ситуацията в Сирия, разиръжаването на Корейския полуостров, вноса на германски коли в САЩ, митата на китайски стоки. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини