От х:

Днес в x:

Срещу лична карта - безплатен електрически велосипед за час и половина в Димитровград

    Днес пред градска библиотека "Пеньо Пенев" бяха демонстрирани 20 електрически велосипеда, които вече са на разположение на димитровградчани и гостите на града. Велосипедите са закупени по проект "CHESTNUT" за създаване на устойчив план за градска мобилност. Стойноста на закупените електрически велосипеди по програмата е около 25 000 лева.

    Велосипедите бяха демонстрирани от ръководителя на проекта - зам. кмет Яшо Минков и кмета на града Иво Димов, които дадоха информнация за проекта, обясниха какъв е реда за използването им и демонстрираха с каква лекота се управляват.

    Велосипедите са два типа и се различават по наличието на рамка и липсата на такава (образно казано мъжки и дамски), имат 3 режима на задвижване, като "конвенционален"-  с въртене на педали, подпомогнато - с въртене на педалите и подпомагане от електромотора и напълно задвижени от електромотор. Скороста която могат да развият е почки 40 км/ч., всеки велосипед има монтирана GPS система за проследяване в реално време, която се следи от седемте служители, ангажирани в проекта и с едно зареждане на батерията може да измине окло 50км..

    Всеки може само срещу лична карта и попълване на завление с поемане на отговорност за превозното средство да вземе електрическия велосипед, като в града има две стоянки, разположени в сградата на градска библиотека "Пеньо Пенев" в центъра на града и зад бившето кино "Химик" в кв. "Христо Ботев". Регламентирания период за използване е 1 час и половина, в който се предполага, че можеш да свършиш работа из Димитровград и да го върнеш на някоя от стоянките, без значение от коя си го взел. Велосипедите ще могат да се управляват и от непълнолетни лица, но след като биват взети от родител срещу лична карта.

    След предоставяне на велосипеда срещу лична карта и попълнен "ТАЛОН ЗА ОТДАВАНЕ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ВЕЛОСИПЕДИ", вие поемате отговорността за превозното средство, а в помещението от което се отдават велосипедите има изкаран ценоразпис на компонентите, които ако повредите по време на експлоатацията ще трябва да заплатите. Работното време за отване на велослипеди е всеки делничен работен ден от 08:00ч. до 18:00 часа, като велосипеди ще се предоставят до 16:30ч. за да могат да се върнат в рамките на работното време.

    Г-н Яшо Минков заяви, че са провели редица разговори със застрахователи, за да могат колелата да бъдат застраховани, но за съжаление нито една застрахователна компания не е била готова да поеме този риск. Безплатно по проекта ще могат да се използват до края на месец май 2019 година, след което финансрането по проекта ще приключи и Община Димитровград ще анализира интереса и ако има такъв, ще търси вариянти в които да продължи да предоставя услугата, евентуално субсидирана от Общината и срещу такса за ползването й.

    Целта на реализирането на този проект е да се покаже на гражданите, че има и по-екологични методи за предвижване в градски условия, с цел по-малко замърсяване на околната среда, каза кмета Иво Димов. Идеята на велосипедите е не просто да се разходите с тях, а без вредни емисии да можете да свършите вашата работа, свързана с общинска администрацията например. Освен Димитровград, в проекта са още Будапеща, Дубровник, Прага, както и Виенският технологичен университет.

    Проект „CHESTNUT“ има за цел изработването на обстойни стратегически планове за устойчив градски транспорт, а финансирането му е по Транснационална Програма „Дунав“ 2014 – 2020. Успешното изпълнение на плана на партньорите в проекта „CHESTNUT“ и по-нататъшната реализация на устойчивите планове за градска мобилност ще доведе до намаляване с 2-3% в рамките на следващите 5 години използването на лични МПС, показват предварителните проучвания.

    Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (9)

    • 1
      То
      Тонката
      4 0
      14:45, 19 сеп 2018

      Добре звучи, но това с работното време ми е малко абсурдно, трябва да се измисли по друг начин!

    • 2
      Пе
      Пенева
      2 -2
      16:28, 19 сеп 2018
      Седянки и стоянки са съвсем различни .
    • 3
      Ми
      Миро
      3 -2
      16:56, 19 сеп 2018
      Коментирайте по същественост. Идеята е повече от добра. Браво! Хората ще свикнат до май 2019 и ще плащат ако цената е разумна и след тази дата. Дано има повече такива иновативни кметове.
    • 4
      До
      До Миро
      1 -2
      18:49, 19 сеп 2018
      И двата коментара са по същество за работното време, и че беше написано седянка вместо стоянка.
    • 5
      Ми
      Мина
      6 0
      19:53, 19 сеп 2018
      Всичко щеше да е шест, ако имахме и велосипедни алеи.Щото с тези джигити на пътя , велосипедът трябва да го караш с бронирани доспехи . Но като идея наистина си я бива и дано не останат само с този брой велосипеди.
    • 6
      Ло
      локомотива
      9 -1
      20:57, 19 сеп 2018
      много искам да видя пиарката на кмета на такова колело,много ще е интересно глиган на велосипед ,абсолютна атракция.
    • 7
      Ма
      Машинист на локомотив
      5 -1
      22:54, 19 сеп 2018
      Още по интересно ще е ако липсва и седалката !
    • 8
      Ко
      колоездач
      3 0
      09:39, 20 сеп 2018
      Велосипеди си имаме .А велоалеи си нямаме,посетете други държави,градове,села пък погледнете как са направени пътищата,тротоарите и велоалеите.Направете ВЕЛОАЛЕИ.Стига оправдания -няма пари.Имали желание има и начин.
    • 9
      Ми
      Мислител
      2 0
      10:54, 21 сеп 2018
      Направете ги като в Бургас - киоски и СМС таксуване на всеки започнал час. Кой нормален ще пише протоколи в 21-ви век?

    Случаен виц

    Последни новини