От х:

Днес в x:

MH17 е свален с ракета от 1986 г., притежание на Украйна, обяви Москва

Министерството на отбраната на Русия съобщи нови подробности по случая със сваления самолет MH17 в Източна Украйна през 2014 г., информират местни агенции.

Ведомството обяви, че използваната ракета срещу MH17 е била доставена във войскова част 20152 на 29 декември 1986 г., която се е намирала в Украинската съветска социалистическа република. След разпадането на СССР, според информацията на министерството, ракетата не е върната на територията на Руската Федерация.

Всички 298 души на борда на Боинг 777 загинаха при полета от Амстердам до Куала Лумпур. Той бе ударен от ракета от територията на сепаратистите в Украйна. Русия твърди, че нито едно от оръжията не е използвано.

Воденото от Холандия международно разследване заключи, че ракетата от зенитно-ракетен комплекс "Бук" е на руските въоръжени сили, конкретно на 53-та зенитна бригада в Курск.

Има два серийни номера на ракетата, които са на двигателя и на носа на ракетата, според водения от Холандия разследващ екип.

Военното министерство на Русия обяви, че ракетата е със сериен номер 8868720.

Пред журналисти генерал Николай Паршин показа документи за ракетата. От разсекретените документи става ясно, че е произведена в Долгопрудни, Подмосковието, през 1986 г.

Ракетата е изнесена от завода на 29 декември 1986 г. и е доставена на военно звено 20152 в днешна Украйна. Сега се нарича 223-ти противовъздушен полк от украинските сили. Генералът смята, че полкът участва в сраженията срещу сепаратистите в Източна Украйна от юни 2014 г.

Руските военни добавиха, че са изпратили всички материали на холандските разследващи.

Генерал Игор Конашенков, който организира брифинга, припомни, че Украйна не е предоставила радарна информация на холандските разследващи. Според него документите за ракетата все още трябва да са в Украйна.

Министерството на отбраната на Русия публикува и аудиозапис от разговор между украинските военни, който доказва вината на Киев. Според ведомството записаният глас е на украинския полковник Руслан Гринчак, който е отговарял за въздушния контрол в зоната на операции в Донбас.

Разговорът се е състоял през 2016 г. в Одеска област при подготовка на радарна станция.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини