От х:

Днес в x:

Кърджали оживя, мечти и традиции се преплетоха във фестивал

    Кърджали оживя днес под звуците на емблематичните Сто и една каба гайди. Градът се изпълни с живот-местни жители и гости. Поводът бе кулминацията на ежегодния фестивал „Бъдеще с традиции Кърджали 2018”.

    Стотици се хванаха на хорото , което премина през Новия мост под звуците на Сто  и една каба гайди,водено от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Караянчева е патрон на фестивала. Той се провежда по инициатива на областния управител Никола Чанев със спомоществователството на министъра на туризма Николина Ангелкова.

    Стотици самодейци с народни носии от цялата област и от община Ивайловград се хванаха на хорото.

      Организаторите предварително се извиниха на кърджалийци за създаденото неудобство за предвижване на автомобилистите. В същото време обаче десетки се стекоха да наблюдават проявата по моста. Деца развяха трикольора.

      В рамките на фестивала в Градската градина бяха организирани щандове със сувенири. Имаше и шатри на седемте общини от областта с традиционни родопски баници и лакомства.

    Тук днес тупти сърцето на Родопите. Аз съм патрон на фестивала, но съм преди всичко кърджалийка. Няма как да съм от Кърджали и да не милея за този край. Вече пет години провеждаме фестивала и той се превръща в традиция. Това сподели при откриването председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя благодари на съставите- участници. Призова кърджалийци да си купят от баниците на бабите от ГЕРБ, като средствата по инициатива на областния управител Никола Чанев ще бъдат дарени на фондация „Искам бебе”. Нека този празник да напълни сърцето и душата ни, пожела Караянчева.

    Министър Ангелкова отбеляза , че е впечатлена от ансамбъла Сто и една каба гайди. Тя изрази удовлетворение, че фестивала показва бита, традициите и гостоприемството на Кърджали, като го прави по-популярен. Искаме да привлечем повече гости тук, каза министър Ангелкова. Тя посочи, че Родопите са включени в маршрута „Сподели България”, като гостите са примамени от вкусните гозби.

    Областният управител Никола Чанев откри фестивала и се зарече ,че докато бъде губернатор ще организира проявата в Кърджали. Той напомни на кърджалийци струпали се в Градската градина, че днес се провежда кампанията „Да изчистим България заедно” и призова всички заедно с него след тържеството да почистят парка.

    Георги Кулов 

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Зо
      Зора
      3 0
      13:58, 15 сеп 2018
      Защо само от надниците от бабите на ГЕРБ? Срам нямате ли, че и родителите взехте да целите?
    • 2
      Iv
      Ivo
      1 0
      15:49, 15 сеп 2018
      Хорото да се провежда в стадиона. Не на моста
    Последни новини