От х:

Днес в x:

Еврокомисарят Габриел за казуса ЕП-Унгария: В ЕС има ценности, които трябва да се отстояват

„Имаме ценности в ЕС, които трябва да ги отстояваме и нека да не забравяме, че сме изправени и пред предизвикателства. Европа трябва да остане обединена, затова нека си запазим мостове за диалог, които да ни позволят там, където има проблем, той да се изчиства, но и да осъзнаваме, че само ако сме единни Европа може да се противопостави на всичко, което ни заобикаля извън континента“. Така българският еврокомисар по цифрова икономика и общество Мария Габриел коментира  в Хасково, където беше за откриването на обновения компютърен кабинет на школа "Вале", развоя на събитията около казуса ЕП-Унгария. 

В сряда Европейският парламент гласува за започване на процедура по налагане на санкции на Унгария за нарушаване върховенството на закона на базата на доклад, в който са изброени 12 области, с които Будапеща е предизвикала тревога. Сред тях са важни области като: конституционната и избирателната система, корупцията и конфликтите на интереси, свободата на изразяване, както и правата на хората от малцинства и основните права на мигрантите.

Становището предизвика остра реакция на Будапеща и премиерът Воктор Орбан заяви днес, че Унгария обмисля правни действия срещу решението на Европейския парламент да започне наказателна процедура срещу страната.

В същото време Полша и Чехия защитиха Унгария и Виктор Орбан, като заявиха, че ще блокират всякакви опити Будапеща да бъде лишена от глас в ЕС. Българските евродепутати гласуваха в подкрепа на решението на ЕП. Дали Унгария ще предприеме правни стъпки срещу решението на Европейския парламент, правителството ще реши в понеделник.

Haskovo.NET
 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Гн
    Гневен
    2 0
    13:40, 15 сеп 2018
    Какви ценности има ЕС?! Да ни заселят с талибани! А и тази Габриел е назначена чрез корупция.
  • 2
    Ки
    КИРЧЕВ - ТАНКИСТ
    2 0
    21:23, 15 сеп 2018
    Тая Габриел е една обикновенна ПРЪДЛА
Последни новини