От х:

Днес в x:

И румънски журналист арестуван в Радомир

"Получихме многобройни сигнали от България и Румъния, че журналистът Димитър Стоянов от Биволъ и румънският му колега Атила Биро от RISE Project са задържани от полицията в Радомир, докато правят разследване", съобщиха от Асоциацията на европейските журналисти в България. 

"Опитахме се да получим повече информация по случая, но дежурният в Областна дирекция на полицията в Перник ни затваря телефона. Обърнахме се към централата на Министерството на вътрешните работи в София, откъдето се опитаха да съдействат, но ни казаха, че дежурният в ОДП Перник е затворил телефона и на тях с аргумента, че "не е говорител, за да дава изявления".

Посолството на Румъния в София е уведомено за случая. Надяваме се, че отговорните институции ще предоставят необходимата информация относно мотивите за задържането. Напомняме, че по презумпция журналистите служат на обществения интерес и всякакви ограничения спрямо тях трябва да бъдат много сериозно мотивирани, а в противен случай става дума за ограничаване на свободата на словото", заявяват още от Асоциацията на европейските журналисти в България.

От МВР потвърдиха официално, че са задържани журналистът на "Биволь" Димитър Стоянов, румънският му колега Атила Биро и адвокат. Главен комисар Ивайло Спиридонов пояснява защо се е стигнало до задържането им.

"На 11 септември т.г. в ГДБОП е получен сигнал от журналист за намерение за извършване на действия, които ще прикрият корупционни престъпления - унищожаване на материали, свързани с обществени поръчки. След създадената необходима организация и проверка на сигнала, през вчерашния ден на територията на Перник са проведени оперативни действия от служители на ГДБОП и ОДМВР-Перник. В района на установеното място са задържани три лица, които в последствие са се представили като двама журналисти и адвокат.

Те са отведени в районното управление и след установяване на самоличността им и снемане на обяснения за целта на пребиваването им в района, са освободени", гласи официалната информация на МВР.

Пред БНР главен комисар Ивайло Спиридонов отказа да назове коя е фирмата и за коя точно обществена поръчка става въпрос, тъй като по случая предстоят още разпити и изясняване на обстоятелства.

В. "Адевърул" съобщава, че българската полиция е задържала за кратко румънски и български разследващи журналисти. Според румънския вестник,  журналистите се намирали в този район във връзка с работата си. Обекти на разследване опитвали на това място да изгорят документи, свързани със злоупотреба с еврофондове, съобщава румънската неправителствена организация за разследваща журналистика Райз проджект (Rise Project). Журналистите са били освободени, след като са били държани с белезници на полето в продължение на един час, пише "Адевърул".

Журналистът Атила Биро е написал днес във Фейсбук, че е добре и скоро ще съобщи подробности.

От Райз проджект също съобщиха, че журналистите са добре и че един от румънските дипломати в България се е намесил в случая. От организацията изказват благодарност на дипломата и на хората, които са се обадили в полицията, тъй като "в подобни ситуации общественият натиск има значение".

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини