От х:

Днес в x:

Кольо Колев: Догодина ще има предсрочни избори

Догодина ще има предсрочни избори и най-вероятно ще са в комбинация с европейските избори. Това прогнозира в предаването „Тази сутрин” по bTV социологът от „Медиана” Кольо Колев. Според него другият вариант е предсрочният вот да се проведе заедно с местните избори.

„Ще продължат този тип миникризи, малки пожари, които ще се гасят оперативно, „пожарникарски”. В крайна сметка те ще доведат до по-голяма криза и това е в резултат от ниското ниво на администрацията. Всичко това ще доведе до предсрочния вот”, коментира Кольо Колев.

Към момента хората, които искат правителството да изкара пълен мандат, са 37%. Близо 30% са на мнение, че трябва да си ходи предсрочно, каза още социологът.

По думите му ударът върху ГЕРБ от последните скандали е преди всичко имиджов. Бойко Борисов губи 6% от личния си рейтинг в рамките на един месец, отбеляза социологът.

„Най-голямата загуба е за Патриотите, които за месец губят над 3% от електоралния си потенциал”, заяви Колев. Той отдаде този резултат на острите нападки между Волен Сидеров и Валери Симеонов. Рейтингът на Сидеров спада с 5 на сто.  

„Много анализатори интерпретираха искането на оставки, което Борисов отправи, като опит за изпускане на напрежението в обществото. Само че в резултат от скандалите и дебатите, свързани с оставките, не се привижда просто наказващата ръка на Борисов, а някакви други игри, опит за преразпределение на властовите структури”, отбеляза Колев.

„В този смисъл не се постига и основният ефект – смъкване на социалното напрежение. Възникват и подозрения, че тези политически размествания не са свързани с ефективността на властта и нейната работа, а с опит за политическо и икономическо пренареждане. Последваха загадки от типа на „Маринела”, „Карнобат”, преди това имаше законът „Домусчиев”, след това във връзка с катастрофата се заговори за „Трейс”. Всички тези неща създават усещане, че не е толкова въпросът за ефективността и изпускане на напрежението, колкото става въпрос за корпоративни интереси и опит за политическо пренареждане”, смята социологът. 

Източник: bTV

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Да
    Да бе.
    2 -4
    12:57, 13 сеп 2018
    Да бе. На фантазиите на червения Кольо Колев никой не вярва и никой не гледа сериозно. Ако Бойко Борисов повиши пенсиите нормално, ще е начело докато е жив.
Последни новини