От х:

Днес в x:

Бизнесът иска абсолютна забрана на продукти с палмово масло

Производители настояват за пълна забрана на растителните мазнини при производството на млечни продукти.

Идеята е продукти като това сирене, в което е вложена растителна мазнина, вече да не се предлагат на щандовете в търговската мрежа. В момента т.нар. "имитиращи продукти" по закон се произвеждат в отделни мандри и се предлагат на отделни щандове, обозначени със специални надписи.

Според част от производителите обаче сиренето и кашкавалът с палмова мазнина представляват над 60% от пазара на мляко, което заплашвало фермерите и било вредно за потребителите.

Забраната на продуктите с палмово масло неминуемо ще доведе до покачване на цените на истинските продукти, които и сега са близо до себейността им. За 1 кг. сирене са нужни поне 8 л. мляко, а за 1 кг. кашкавал поне 12 л. При сегашната изкупна цена на млякото - 40 - 60 стотинки за литър, себестойността на сиренето отива над 10 лв. за кг., а на кашкавала над 15 лв. на кг.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ма
    Майка
    1 0
    15:19, 13 сеп 2018
    По добре да купуваме по - скъпо, отколкото да умираме бавно. Трябва да опазим децата си.
  • 2
    Zz
    Zzz
    0 0
    15:45, 13 сеп 2018
    Няма да има масло в магазините.или ако има ще е 30лв/кг.ако забраним производството,ще забраним ли вноса на продукти с палмово масло.веригите лидл кауфлан,били и т.н няма да го позволят.и ще има нелегална конкуренция.фалит на мандри и от там на фермери.а ако няма палма с какво ще се прави сладоледа,шоколада,тортите.и колко ще струват.при условие че маслото ще е 30лв.и няма да го има щото няма с какво да се замести.сега го има щото вадиш-слагаш
Последни новини