От х:

Днес в x:

Общинският съвет гласува в края на септември за 129 хил. лв. за охрана на училищата

129 хил. лева ще бъдат преведени по сметката на училищата в Хасково от местната хазна в най-кратък срок. Това обаче ще се случи, ако на предстоящата общинска сесия в края на септември местните парламентаристи гласуват актуализацията на бюджета. За да тръгнат преводите е необходима корекция на капиталова програма и компенсирани промени в бюджетната рамка за 2018 година, обясниха в писмо до медиите от общинската администрация. Промените ще бъдат предложени на гласува от кмета на Хасково Добри Беливанов на първата сесия на ОбС след лятната ваканция.

Размерът на средства за денонощна охрана на общинските училища беше определен от съветниците още през януари.

През годината по инициатива на Общински съвет беше извършена компенсирана промяна по бюджета на първостепенния разпоредите, като планираните 129 000 лв. бяха прехвърлени в „Субсидии и други текущи трансфери за юридически лица с нестопанска цел“, припомнят от местната администрация. Така обаче обосновката за превеждане на средствата на училищата не би била коректна, тъй като по тази бюджетна част се предоставят средства на организации с нестопанска цел-читалища, клубове, фондации, а правният статут на едно учебното заведение, според ЗПУО, е юридическо лице. „Това е разходен параграф, а предоставяйки тези средства се извършва промяна в бюджета на училищата в посока увеличение“, пише в докладната. В същото време планираните средства са за охрана на училища, чиято дейност се финансира изцяло по Единен разходен стандарт, т.е. всички допълнителни средства по решения на местни органи се класифицират като Дофинансиране, а не като Местна дейност.

Затова кметът ще предложи на съветниците да направят прекрояване и да извадят 129 хил.лв. от параграф „Субсидии и други текущи трансфери за юридически лица с нестопанска цел“ и да ги прехвърлят „Вътрешни трансфери в системата на първостепенния разпоредител“ .

След като се вече по сметките на училищата, школските директори ще планират средствата или като разходи за възнаграждения и осигурителни вноски на персонал, или като разходи за външни услуги.

От общинската администрация припомниха, че има издадена заповед от кмета Беливанов още от миналата година, с която се забранява събирането на средства от родителите. Според разпоредбите, ако училището, е събирало пари принудително, директорът подлежи на санкция, включително дисциплинарна. Настоятелствата също нямат право да събират пари от родителите.

Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Алоооооооооо общ администрация какво стана с призива на Вера Мутафова вместо на 17 09 2018 да се поднасят цветя на учителите да се дават ПАРИ Стига с тая ПРЛОСИЯ Къде се скри тая ПРЪДЛА
  • 2
    Мн
    много си ми ясен
    10 -9
    20:15, 12 сеп 2018
    общинския съвет вече ги гласува тези пари за охраната. но бай ви добри ги стиска и си търси формални оправдания защо не ги е дал. и хич да не ми напомня старчока тарикат какви заповеди бил издал защото само плаши гаргите. добре че днеска медиите се размърдаха за тези пари та и той се присети- стига с тези номера другарю беливанов. знаем че клекна на стаматов и бояджиев но от парите на училищата не може да се крадее. и между другото защо само децата и умениците те дразнят. та все от техните пари искаш да грабиш. виж за старческия дом си много щедър. ей тарикат, стегни се.
    • Jo
      John
      6 -3
      09:55, 13 сеп 2018
      норките на герб какво са гласували няма много значение, и без това ще се завторят!
  • 3
    За
    Засегнат
    9 -6
    21:44, 12 сеп 2018
    Уважаеми г-н Беливанов,кога ще преведете пропусната субсидия-месни дейности на детските градини в общината??? Наближава началото на учебната година,а децата трябва да имат поне моливи,блокчета,водни бои,пластелин и др. материали.Да не говорим за нови играчки!А пари от родителите не се събират.Моля медиите са разнищят и този проблем!!!
  • 4
    Ст
    странен
    4 -2
    09:47, 13 сеп 2018
    Щото са много кадърни и учени, затова. нека да ги гласува, когато са ги заложили по предназначение за едно, трябваше да се сетят да ги прехвърлят в правилният параграх. При една проверка от Сметната палата като не се засекат параграфите, глобата кой е я плаща бе маук...
  • 5
    69
    69
    8 -5
    10:56, 13 сеп 2018
    Мдаа, пари от родители не се събират, нито в градините, нито в училищата.....просто те принуждават да ги дадеш. призиви от сорта " ама то това си е за вашите деца..." ме карат да се обръщам с хастара навън. Питат ли ме дали мога да си позволя подобен разход??? какво били някакви си там 10-20 лв???? за някой може и да са джобни, за друг изхранване на цяла седмица..... да ме прощавате, но правя за децата си каквото мога, както всички вас, но пари за настоятелства и охрана НЕ ДАВАМ!
Последни новини