От х:

Днес в x:

Два хуманоидни робота посрещат на откриването на иновативна гимназия в Бургас

Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации бе открита вчера в Бургас. Учениците и техните родители, учителите и официалните гости бяха посрещнати от два хуманоидни робота, софтуерът за които е разработен от българската компания Мусала Софт.

В гимназията ще учат деца не само от Бургас, но и от София, Шумен, Добрич, Варна и други градове от страната, уточни министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. ИТ компании ще съдействат за обучението по облачни технологии, роботика, изкуствен интелект, блокчейн технологии и киберсигурност.

„Такова училище трудно се вижда и в западните страни. То разполага със своя фирма и училищно настоятелство, в което са поканени най-големите според класациите ИТ организации”, каза по време на откриването министър-председателят Бойко Борисов.

Лабораторията на специализираното училище разполага с промишлени тренировъчни роботи и собствен хуманоиден робот – модел „Pepper”. Във всяка класна стая ще се работи с тъчскрийн екрани с две операционни среди – Android и Windows, поясни директорът на гимназията Димитрина Тодорова.

Учениците ще се обучават с дигитални учебници и дигитална платформа, разработена от технологичните компании Microsoft и Google, съчетана с безопасна виртуална среда за обучение на всеки ученик, с индивидуален достъп. Освен компютърни науки, в ИТ кампуса ще се изучава задълбочено и английски език.

Новата гимназия в Бургас реализира концепция за училище на технологиите на бъдещето (снимка: МОН)

„Вярваме, че качественото ранно образование по информационни технологии е решаващо за това децата да бъдат добре подготвени за професиите на бъдещето”, сподели по повод откриването на учебното заведение Елена Маринова, президент на Мусала Софт, която е една от петте компании-членове на училищното настоятелство и активно ще участва в планирането на всички дейности.

Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации ще обучава ИT кадри с висока добавена стойност. Училището ще подготвя специалисти в професионално направление „Компютърни науки”, професия „Програмист”, специалности „Програмно осигуряване” и „Приложен програмист” с интензивно изучаване на английски език, като срокът на обучение ще бъде 5 години с прием след завършен седми клас.

Учениците и от двете професионални направления ще изучават съвременните програмни езици C, C++, Java Script, C Sharp и .net. В учебните програми ще бъде заложено учениците да придобият специфични знания и умения в областите хардуерен дизайн, облачни технологии, роботика, изкуствен интелект и киберсигурност, посредством допълнително заложени часове в учебния план.

Обучението ще бъде фокусирано върху практиката с работа по конкретни казуси в специално оборудвани зали. Училището ще работи в тясно сътрудничество с някои от водещите фирми в сферата на информационните технологии  и представители на академичната общност. Целта е учениците да разгърнат максимално потенциала си и да придобият реални практически умения.

Такова училище трудно се вижда и в западните страни, заяви премиерът Бойко Борисов (снимка: МОН)

Във високотехнологичния кампус вече са записани 108 ученици. Гимназията е оборудвана с най-модерна техника – компютри, 3D принтер, мултимедийни екрани и интерактивни дъски, система за видеоконферентни връзки, роботизирани системи и др.

Министър Красимир Вълчев обясни, че профилът на училището в най-голяма степен синтезира нуждите на бъдещето. Той акцентира, че през следващите десетилетия децата не просто трябва да са ползватели на дигитални услуги и устройства, но да бъдат и създатели на съдържание.

„От това зависи дали ще бъдем развиваща се страна и дали ще преминем през епохата на дигиталните трансформации по най-успешния начин. През следващите десетилетия иновациите в образованието все повече ще тръгват от училището, от учителите и учениците”, добави министърът.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини