От х:

Днес в x:

Демонстрация: спасяват пострадали при катастрофи с "челюстите на живота"

    Спасяване на пострадали хора при катастрофа демонстрираха днес пожарникари от Хасково. Демонстрацията беше извършена в пункт за метали на улица „Правда“ в областния град. Акцията е по повод предстоящия професионален празник на огнеборците – 14 септември.

    Не рядко при пътни инциденти шофьорът и пътниците са затиснати в колата, от която не могат да излязат сами. Това налага намесата на пожарникарите, които разполагат с автомобили, оборудвани с хидравличен спасителен комплект, състоящ се от хидравличен разпъвач ("челюстите на живота"), резач и хидравлични цилиндри, обясни инспектор Веселин Бекяров от хасковската противопожарна служба. Той поясни, че при отзоваването им при катастрофа огнеборците първо трябва да обезопасят автомобила, за да няма възможност да се отмести, откачват се клемите на акумулатора, покрива се пострадалия с платнище, за да не попаднат стъкла върху него и се пристъпва към рязането на автомобила. То се извършва в различна последователност, зависимост от разположението на пострадалите пътници в колата. „Рязането и освобождаването на пострадали се извършва по най-бързия и безопасен начин“, каза още инспектор Бекяров. Той поясни, че напоследък почти всяка седмица по веднъж се налага да режат катастрофирал автомобил. Огнеборците показаха и повдигане на автомобил с хидравлична възглавница, използваща се в случай на затиснат човек под него.

    Пожарникарите обикновено съдействат при пътни инциденти с разлято масло, течности и други смеси, пречещи на нормалното движение по пътя.

    По повод празника на пожарникарите са предвидени редица инициативи. Утре предстои да демонстративно занятие по евакуация на деца от 19-та детска градина „Щурче“ в Хасково. До края на деня днес желаещите могат да посетят и разгледат противопожарната служба и да се запознаят с професията на огнеборците.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Da
      dabi
      2 -9
      16:58, 12 сеп 2018
      А не можем да разберем кой управлява в пожарната... Виж коментара
    • 2
      Моля ви се не занимавайте децата с пожарникарски дейности един пожарникар в държавата ни стига
    • 3
      Аш
      Ашколсун на поразия
      7 0
      19:57, 12 сеп 2018
      Селянжери,мълчете!
      Мълчанието е злато!

    Случаен виц

    Последни новини