От х:

Днес в x:

Радев пусна указа, Маринов става вътрешен министър. Преглед на печата

"24 часа":

Радев пусна указа, Маринов става вътрешен министър утре

10 дни след като премиерът Бойко Борисов го посочи за вътрешен министър, тази сутрин досегашният главен секретар на МВР Младен Маринов ще бъде избран на поста.

Процедурата по гласуването бе отпушена днес сутринта с очаквания от дни указ на президента Румен Радев.

"С намерението си да предложи г-н Маринов за министър на вътрешните работи министър-председателят и управляващото мнозинство поемат отговорност за кадрово решение, което се приема критично от обществото", написа във фейсбук държавният глава. И посочи, че "слабостите, пропуските и скандалите в работата на министерството" допринесли той да освободи главния секретар.

Унгария. 

"Сега":

Борисов: Решението на МС за Унгария няма правна стойност

Решението на Министерския съвет да бъде изготвена позиция срещу предложението на Европейския парламент към Съвета на ЕС за започване на процедура за отнемане на гласа на Унгария няма правна стойност, а позицията ще бъде изготвена за "някой ден", ако се стигне до такова решение.

Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Залцбург, където участва в среща на лидерите на държавите членки на ЕС.

Решението няма правна стойност, защото не е било точка от дневния ред, а е взето на оперативно заседание, обясни Борисов.

"Днес няма такава точка... на оперативно заседание - за тези, които не знаят - има секретни заседания, на които се вземат решения за посланици, за службите, червените папки, които сте виждали, и оперативни заседания - в оперативното заседание се поставят точки, които да разгледаме. Те нямат правна стойност. 

Транспорт. 

"Монитор":

Евростат: Българите масово пътуват с коли

Българите масово предпочитат пътуването с автомобили в ежедневния си бит или за туризъм. Това сочат данни от анализ на Евростат, посветен на провеждащата се в момента европейска седмица на мобилността, която продължава до 22 септември.

Колата е доминиращата форма на вътрешен транспорт във всички държави-членки, в сравнение с пътуванията с влак или автобус, отчита европейската статистика, като данните са за 2016 г. През въпросния период пътуването с кола е представлявало 83 на сто от пътникокилометрите в ЕС, в сравнение с 9 на сто пътуване с автобуси и 8 на сто с пътуванията с влакове.

Около 84 на сто от българите са предпочитали да пътуват с кола, 14 на сто са били пътуванията на българите с автобусен превоз и едва 2 на сто - с железопътен транспорт, показват данните на Евростат.

Обир. 

"Дума":

Нападнаха по неясни причини Роженския манастир

Полицията задържа шестимата мъжете, които нахлуха във вторник вечер в Роженския манастир "Рождество Богородично". Нападателите не били въоръжени, обяви вчера на брифинг началникът на Районното управление на МВР-Сандански главен инспектор Борислав Щурков. По думите му те носили помощни средства за разбиване на стена, а свещеникът в манастира няма физически наранявания, но бил неутрализиран. След обира сам се освободил сам. Нападателите не били маскирани и лицата им са заснети от камерата над вратата. Мъжете счупили камерите в светата обител, но забравили тази над вратата.

Предполага се, че са търсили скрито съкровище, защото са копали под една от стените на манастира. Нищо не са откраднали.

Сигналът за обир е получен в РУ в Сандански в 20.47 ч.

Местна легенда разказва, че в манастира е скрито ценно имане и документи. След нападението касата за дарения била непокътната.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини