От х:

Днес в x:

Разсекретените файлове: Елцин е поискал Клинтън да остави Европа на Русия

Покойният държавен глава на Русия Борис Елцин е поискал от американския президент Бил Клинтън САЩ да се изтеглят от Европа и да я оставят в руската сфера на влияние. Това става ясно от разсекретените файлове с разговори между Клинтън и Елцин, които бяха публикувани в края на миналия месец.

Текстът на разговора между двамата, който се е състоял в Истанбул на 19 ноември 1999 г., е част от документ, съдържащ 591 страници. Той е поместен на стр. 562:

ЕЛЦИН: Бил, ще те помоля за нещо. Просто оставете Европа на Русия. САЩ не са в Европа. Нека Европа да е работа на европейците. Русия е наполовина европейска и наполовина азиатска страна.

КЛИНТЪН: Значи искаш и Азия?

ЕЛЦИН: Разбира се, разбира се, Бил. В крайна сметка ще трябва да се споразумеем за всичко това.

КЛИНТЪН: Не мисля, че европейците биха харесали това особено много.

ЕЛЦИН: Не всички. Аз съм европеец. И живея в Москва. Москва е в Европа и аз я харесвам. Можеш да вземеш всички останали държави и да се погрижиш за сигурността им. Аз ще взема Европа и ще й предоставя сигурност. Добре де, не аз. Русия ще го направи.

Снимка 377390

Източник: Clinton Presidential Library

Стенограмата изненада някои политически анализатори, тъй като разбива представата за Елцин като реформатор, който е готов да работи за укрепването на международния правов ред.

В действителност с политическото си поведение по време на управлението си той дава ясни знаци на привързаност към руската външнополитическа доктрина за подялбата на света на сфери на влияние - знаци, които не остават незабелязани за по-прозорливите. Покойната Маргарет Тачър отбелязва в мемоарите си нежеланието на Елцин да изтегли руските войски от балтийските страни. Подобна несговорчивост той демонстрира и при опитите за решаване на кризата в Босна след разпада на бивша Югославия.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини