От х:

Днес в x:

Показват богатството на Националната библиотека в Хасково

    Пътуваща изложба „Книги, посоки, публики“ на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ (НБКМ) гостува в хасковската библиотека „Христо Смирненски“ по повод празника на града – 8 септември.

    Изложбата на НБКМ е създадена по повод 140-тата годишнина на културната институция и Българското председателство на Съвета на ЕС. Експозицията представи д-р Бояна Минчева, главен архивист в отдел „Ръкописи и старопечатни книги“. Колекцията разкрива в 16 пана малка част от съкровищата на Националната библиотека на България. Сред тях са едни от най-известните ръкописи като Енинския апостол (X – XI век), Добрейшовото четириевангелие (XIII век), първият Софрониев препис на История славянобългарска от Паисий Хилендарски (1765 г.). От чуждоезичните ръкописи е представен най-ранният точно датиран паметник от колекциите на НБКМ – Арменското четириевангелие от 966 г., донесено от Бачковския манастир. В експозицията са подбрани малко известни на широката публика документи – свидетелство на видния биограф акд. Никола Михов, издадено от Априловската гимназия в Габрово, завещанието на Евлоги Георгиев, с което дарява средства за построяване и издръжка на висше учебно заведение. Изложбата представя преписи на творби от ранни арабски и персийски автори, художествено изработени ръкописи и ценни печатни издания. Изложените сиджили (описи на съдебни решения) са образци на съхранените у нас регистри на шериатските съдилища на София и Видин. Хасковската библиотека е представила във витрините фототипни издания на ръкописи и старопечатни книги, част от библиотечния фонд. Сред тях са Асеманиево евангелие, Остромирово евангелие, Четвероевангелие на цар Иван Александър.

    Изложбата ще остане във фоайето на библиотеката през следващите две седмици, поясни главният библиотекар Валерия Каварджиева.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини