От х:

Днес в x:

Двамата издирвани за покушението срещу Скрипал са от руското ГРУ

Великобритания е готова да предостави на представителите на държавите-членки на Съвета за сигурност копия от снимките, на които са разпознати руските агенти, заподозрени за отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия с веществото "новичок", предадоха информационните агенции.

Това беше обявено от постоянната представителка на Великобритания към ООН Карън Пиърс на извънредното заседание на Съвета, свикано по инициатива на Лондон.

Предложението на Пиърс идва в отговор на позицията на руското външно министерство, което се усъмни в автентичността на снимките от Солсбъри и Лондон, показващи извършителите на химическата атака.

"Един от петте постоянни членове (на Съвета за сигурност - б.р.) изложи на риск живота на хората в Солсбъри" - подчерта Пиърс, цитирана от Би Би Си.

По думите на британската представителка, ако двамата заподозрени за покушението напуснат пределите на Русия, Лондон ще използва всяка възможност да ги задържи, екстрадира и подведе под отговорност във Великобритания. Тя напомни, че Великобритания е постигнала издаване на европейска заповед за арест на двамата руснаци и че те ще бъдат обявени за издирване от Интерпол. Същевременно Пиърс подчерта, че е ясно, че Русия няма да иска да ги предаде.

Във връзка с покушението срещу двамата Скрипал в Солсбъри тя призова международната общност да отстоява "законите, нормите и институциите, които предпазват гражданите от химически атаки" и ги предпазват от враждебна чуждестранна намеса.

Тя допълни, че Съветът за сигурност трябва да укрепи Конвенцията за забрана на химическите оръжия и да позволи на Организацията за забрана на химическите оръжия да определя кой е употребил такова оръжие.

"Ние няма какво да крием, но се опасявам, че Русия има от какво да се бои" - коментира британската представителка.

От своя страна руският представител в ООН Василий Небензя призова британската страна към "сдържаност", като нарече изводите на Лондон по случая Скрипал "русофобски фантазии".

Той обвини британската страна, че действа по метода на Гьобелс - "лъжата, повторена хиляда пъти, става истина".

Нито един от членовете на Съвета за сигурност не подкрепи руската позиция. Традиционно подкрепящи Москва държави като Китай и Казахстан, също и Кувейт се включиха в обсъжданията с обтекаеми фрази. Останалите подкрепиха Лондон.

Постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли определи британското разследване като прецизно и обективно. Тя обвини Москва, че се опитва да отвлече вниманието от своята отговорност за станалото в Солсбъри. По думите й, пред международната общност стои задачата да помогне на Лондон в издирването на заподозрените.

Вчера британската полиция назова имената на двамата руснаци, които обвини за покушението срещу Скрипал - Александър Петров и Руслан Боширов. Британските следователи уточняват, че тези имена са псевдоними.

Вчера премиерът Тереза Мей заяви пред парламента, че разследването е достигнало до извода, че те са служители на руското военно разузнаване - ГРУ.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини