От х:

Днес в x:

Още една компания превиши трилион долара

На пазара вече има втора публична компания с капитализация от над 1 трилион долара, след като месец по-рано Apple първа в историята на бизнеса преодоля заветната бариера.

Пазарната капитализация на гиганта в онлайн търговията Amazon превиши тази седмица 1 трлн. щатски долара. Както и при сценария с Apple, акциите на Amazon поскъпнаха вчера (до 2050 долара за брой), което позволи на компанията да прескочи бариерата, но по-късно поевтиняха.

В крайна сметка цената на Amazon падна до 990 млрд. долара в края на борсовата търговия, но компанията вече регистрира преодоляване на трилионната бариера. Apple, в същото време, се оценява на 1,1 трлн. долара.

Според анализатори обаче, в близка перспектива Amazon може да изпревари Apple по пазарна капитализация. Третият голям играч с потенциал да покори трилионния връх е холдингът Alphabet, в състава на който е Google.

Статистиката показва, че за една година акциите на Apple са поскъпнали с 40%, докато при Amazon поскъпването е над два пъти. Именно това дава основание на наблюдателите на пазара да прогнозират, че компанията на Джеф Безос може да изпревари ИТ гиганта от Купертино.

____________

1 трилион са милион милиона (12 нули след единицата)

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини