От х:

Днес в x:

Amazon стана втората американска компания с пазарна оценка над 1 трлн. долара

Най-голямата компания за онлайн търговия в света - Amazon, стана втората от САЩ с пазарна оценка над 1 трлн. долара. По време на търговията в Ню Йорк акциите на основаната от Джеф Безос група се повишиха с 1.9% - до 2050.50 долара, и за кратко капитализацията й надмина този праг. Така, след като на 2 август това направи Apple, след малко повече от месец към клуба се присъедини и друга технологична компания, съобщава Bloomberg.

Това е значителен успех за изпълнителния директор Джеф Безос, който основава Amazon в гаража си през 1994 г. като малка онлайн книжарница. Той успя да развие търговията на дребно в интернет, като свърза директно търговците с клиентите в мрежата. За малко над 20 години Amazon се превърна в империя с дейности в различни икономически сектори, която реализира годишни приходи над 200 млрд. долара (за сравнение - годишният БВП на България е под 60 млрд. долара) и над 575 хил. служители по света. Тази година основателят и главен изпълнителен директор Джеф Безос, който е най-богатият човек в света, стана и първият с богатство над 100 млрд. долара.

Компанията се разви изключително бързо през последните няколко години. От 2015 г. досега книжата й поскъпнаха повече от три пъти - до 2050.50 долара днес. Малко по-късно през деня котировките се понижиха и към 21.00 часа българско време цената е 2038.67 долара.

Двете американски компании не са първите, които минават прага от 1 трлн. долара. През 2007 г. това е направила китайската PetroChina на борсата в Шанхай. Интересно е да се отбележи също така, че след като Apple прехвърли този праг, книжата на управляваната от Тим Кук компания са поскъпнали с още 10% и пазарната й оценка е нараснала с още 100 млрд. долара само за месец.
 

Източник: www.capital.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини