От х:

Днес в x:

Прокуратурата атакува постоянната такса за градина, ОбС я отменя преди съда

Окръжната прокуратура е оспорила наредби на общините Хасково, Димитровград, Маджарово и Любимец, в които се определя постоянна такса за детска градина, независеща от посещението на детето. Това съобщават от Административния съд в Хасково. Според държавното обвинение такси се дължат при реално предоставяне на услуги, а това е залегнало в Закона за местните данъци и такси.

Междувременно обаче седем общински съветници от различни представителни групи са внесли докладна записка до ОбС Хасково, в която предлагат тази постоянна такса да отпадне, като мотивите са същите (текстът на докладната е публикуван на сайта на общината).

Икономическият анализ показва, че общината може да си позволи по-голяма част от издръжката на детските градини, пишат съветниците. Те посочват изплащането на последната вноска за заем от фонд ФЛАГ в размер на над 300 000 лева, както и намалената лихва по заема от Райфайзен банк след предоговарянето й. През 2016 год. за лихвата по кредита общината е платила 415 000 лв., а след предоговарянето през 2017 платената лихва е била 89 463 лв. За 2018-а са предвидени 68 000 лв. за лихви, през следващите 3 години до окончателното изплащане на заема сумата спада още – до 9500 лв.

Освен това според съветниците всяка година в бюджета на общината остава значителен остатък. В края на 2016-а той е бил 4 млн., през 2017-а – над 7 млн. По данни от касовия отчет пък към 31 юли наличните средства от местни приходи на общината в банка са в размер на 9 милиона лева, пишат съветниците.

Затова те предлагат да отпадне постоянната такса и да се плаща по един лев на присъствен ден в детските градини и в града, и в селата. За 6 и 7-годишните пък се предлага за храна да плащат също по лев на ден.

Предложението на общинските съветници вероятно ще бъде разгледано още на следващата сесия в края на септември.

Насрочените дела в Административния съд по оспорването на прокуратурата пък са насрочени през октомври, така че ако предложението бъде прието, ОбС ще отмени постоянните такси преди произнасянето на магистратите.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ви
    вина има виновен няма
    16 -6
    21:25, 4 сеп 2018
    алелуя. дано най накрая се спре този старчок с неговите мераци и да ни остави да плащаме по един лев на ден. и без това в този град останаха малцина млади семейства хайде сега да ни съдере кожата от такси. а ако до сега ни е взимал незаконно таксите тогава да ни ги върне.
    • Ko
      kovo
      8 -2
      11:54, 5 сеп 2018
      Извинете, ама помните ли. кой вдигна таксите на градините и как ги обоснова? Е тогава "що ни ривахте"? Между желаното и възможното има разстояние!
  • 2
    Uu
    UU
    9 -6
    08:01, 5 сеп 2018
    Искам да ви кажа че комунизма свърши. Детските градини са предприятие като всяко друго на /делегиран бюджет/ и освен променливи разходи има и постоянни. Та има хорица дето по 3 месеца не си дават децата и откъде мислите се плаща. Ще Ви кажа - от бюджета, всички ние. Така, че единия път е повишаване на общинските данъци другият и постоянна такса -като кабелна телевизия, Интернет , винетки и прочие.
  • 3
    Др
    дреми на въртележката
    3 0
    21:57, 5 сеп 2018
    алооо жоро гелчето спри да защитаваш старчока и високите такси защото нито деца си гледал нито жена ти разбира от градини. хайде да не припомняме как 10 години узунджовския мустак събираше незаконни високи такси за градините. сега да ги търсят от него със задна дата. защото престъпленията тръгнаха от него.
Последни новини