От х:

Днес в x:

ЕС да не стои пред САЩ като зайци пред боа

Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас призова Европейския съюз да се откаже от принципа на единодушното приемане на решения, за да не бъде "като зайци пред боа" във връзка със санкциите, наложени от САЩ. Това подчерта той в интервю за германския в. "Билд".

Маас, коментирайки отношенията между Европа и САЩ, е разкритикувал американския президент Доналд Тръмп заради изявленията му, че Европейският съюз е враг на Съединените щати.

"В случай на икономически санкции или налагането на мита от страна на САЩ, ние не трябва да стоим като зайци пред боа", изтъкнал германският първи дипломат.

Той също така уверил, че в Европа нямало разединение, като напомнил обединената реакция на ЕС по отношение на въведените от Вашингтон мита върху стоманата и алуминия и оттеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Иран.

Хайко Маас е подчертал необходимостта от промяна на реда за вземане на важни външнополитически решения от страна на Европейския съюз, тъй като действащият регламент, основан на единодушие, допринася според него за увеличение на напрежението в рамките на ЕС.

По-рано германският външен министър разкритикува политиката на САЩ в областта на външната търговия, заявявайки, че търговската война между Китай и САЩ застрашава Германия, а стремежът на американците да влияят върху енергийния пазар на ЕС с помощта на санкции срещу Русия е неприемлив.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини