От х:

Днес в x:

17 °C

Хасково и Димитровград с незаконни такси за забавачка

Хасково и Димитровград са сред общините, които са с незаконни такси за детските градини. Това съобщават от Върховна административна прокуратура на базата на заключенията, направени при проверките на общинските наредби, свързани с определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги.

В цялата страна са засечени 43 наредби, чиито разпоредби са в противоречие с Конституцията и още няколко нормативни акта, като Закон за местните данъци и такси и Закона за предучилищното и училищното образование.

В тези общини е регламентирано, че месечната такса за ползване на ясли и градини се състои от два компонента: т.нар. „постоянна“ такса и такса за присъствен ден. Предвидено е, че „постоянната“ такса се заплаща независимо от това дали детето посещава детското заведение, или не. На практика е формирано задължение за плащането на такса и при отсъствие на детето. Така въведената „постоянна“ такса противоречи на чл.81 ЗМДТ, според който основание за плащане на такса е ползването на ясла и градина. Нещо повече, в самия закон е предвидено, че лицата имат право да не заплащат предлагана от общината услуга, когато няма да я ползват през годината или през определена част от нея, казват от прокуратурата.

В Хасково проблемът засяга малко хора, тъй като при последната промяна на таксата за забавачка, местния общински съвет гласува облекчение от лев на ден.

От обвинението обаче съобщиха, че към момента са подадени 33 протести до административните съдилища.

Haskovo.net
 


4 коментара

 • 1
  Ди
  Димитрия Остинова
  10 -4
  15:19, 30-08-2018
  сега всички родители които плащаха твърдите такси измислени и силово наложени от предишния кмет да заведат дела срещу него и да го съдят. защото той незаконно събира тази постоянна такса 10 години. а сегашния му..ьо му беше изгодна да граби и затова не я отмени и също работи незаконно. е кога за тези двамата ще има правосъдие. бясна съм. и тука няма партии няма пристрастия. тука става въпрос за алчните им г..ве. защото и двамата които имаме нещастието да ни управляват 20 години смениха по 4-5-6 партии.
 • 2
  Фи
  Фи
  3 -7
  15:46, 30-08-2018
  Предишният кмет имаше един мандат от четири години... Виж коментара
  • Ww
   www
   9 -1
   17:30, 30-08-2018
   Ха ха. Четири мандата....
 • 3
  Че
  Четете
  0 0
  15:28, 1-09-2018
  Таксите се определят от общинския съвет, който се състои от 33 общинсщи съветници. Наредбите се приемат от този орган? А общината изпълнява.


Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Haskovo.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Видеа по темата

Хороскоп за 22.04.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини