От х:

Днес в x:

Бомба със закъснител тиктака под Северния ледовит океан

Северният полюс не е в добро състояние. Най-старият и дебел морски лед се пропуква. Странни езера са осеяли пейзажа. Самата химия на водата се променя.

Нещата ще стават все по-зле. Новопроведено изследване откри доказателства, че под Северния ледовит океан се образува обширен резервоар от по-топла вода и прониква дълбоко в сърцето на полярния регион, където заплашва да разтопи ледената покривка. Голяма част от нея.

“Регистрирахме поразително затопляне на океана в един от главните басейни във вътрешността на Северния ледовит океан – Канадския басейн”, обяснява океанографът Мари-Луиз Тимерманс от Унивреситета Йейл.

Тимерманс и екипът и анализирали температурните данни от Канадския басейн от последните 30 години и открили, че количеството топлина в най-топлата част от водната шир се е удвоило в периода от 1987 до 2017 година.

Басейнът, намиращ се северно от Аляска, се състои от смесени слоеве океанска вода, като горният е съставен от студена, сладководна вода, докато долните съдържат по-топла, солена океанска вода.

Бързото затопляне на долните слоеве буди загриженост сред учените.

“В момента топлината е уловена под повърхностния слой. Ако тя се смеси с него, топлината ще е достатъчна да разтопи леденото покритие в района”, казва Тимерманс.

Според изследователите по-топлите води са “архивирали” топлина, заради необичайното слънчево нагряване на повърхностните води в северната част на Чукотско море, което захранва Канадския басейн.

Със сезонното топене и възстановяване на леда в Чукотско море, откритата водна шир бива изложена на въздействието на слънчевата топлина, затопля се и след това бива изтласкана на север от арктическите ветрове.

Когато по-топлите води достигнат Арктика, те се спускат под студения повърхностен слой на Канадския басейн – но количеството, което са затоплили през последните три десетилетия представлява бомба със закъснител, предупреждават учените.

“Тази топлина, няма как да изчезне, в крайна сметка ще се издигне на повърхността и ще разтопи леда”, казва Джон Тули от Океанографския институт Woods Hole.

Макар непосредствена заплаха да не съществува, силните ветрове смесват по-студените с по-топлите слоеве, а повишаването на солеността, което също издига по-топлите води нагоре, ще повлияе значително на арктическия лед.

Но дори тези прогнози да не се сбъднат, траекторията на температурите би могла да повлияне на леда по-неуловим начин, макар все още никой да не знае какви ще са точните последици.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини