От х:

Днес в x:

Русия струпа най-мощното си военноморско формирование край Сирия

Десет военни кораба и две подводници има в момента в Средиземно море до сирийския бряг. Това е най-мощната военноморска група, която Русия е поддържала в района откак започна войната в Сирия, съобщава „Известия“, като се позова на източник от Министерството на отбраната.

В състава на групата влизат военни единици от Северния, Балтийския и Черноморския руски флот и Каспийскaта флотилия, включително ракетният крайцер „Маршал Устинов“ и унищожителят на подводници „Североморск“.   Осем от корабите са въоръжени с крилати ракети „Калибър“. Очаква се към групата да се присъединят още няколко кораба.

Според експерти, руската военна мощ ще гарантира настъплението на правителствените сили в провинция Идлиб, единствената част от страната, където все още има опозиционни войски. Очаква се към този район да бъде насочен вероятен удар на САЩ.

Преди дни Bloomberg предупреди, че САЩ се готвят да нанесат удар по Сирия с крилати ракети, ако правителствените части използват отново химическо оръжие в боевете с противниците си.

Веднага след това руското Министерство на отбраната обяви, че в Сирия се готви „провокация от представители на различни бойни групировки“ с използване на химическо оръжие, която ще бъде използвана от американците като повод за нанасяне на удара.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини