От х:

Днес в x:

Провалиха се опитите за пресъздаване на основни научни открития от последните 10 години

Част от най-значимите открития в областта на социалните науки през последното десетилиетие, не могат да бъдат пресъздадени, твърди ново изследване.

Проектът, в чийто рамки трябвало да бъдат повторени 21 експеримента, открил, че едва от 13 първоначалните открития могат да бъдат пресъздадени.

Изследването, което полага подобни усилия и в областта на психологията и биомедицината, буди загриженост относно надеждността на научната литература. Авторите на проекта, обаче, успокояват, че резултатите няма да доведат до криза в социалните науки.

“Намираме се на етап, на който се увеличават изискванията и прозрачността на изследванията в областта на социалните науки”, казва професор Брайън Носек от Университета във Вирджиния.

Той признава, че макар първоначално част от опитите за пресъздаване на същите резултати от изследванията да били посрещани враждебно, настоящите били проведени в дух на сътрудничество. Авторите на почти всички доклади, подложени на повторно преразглеждане се включили в проекта и помогнали за точното пресъздаване на експериментите.

“Тук не става въпрос за това кой е лош изследовател”, казва Носек. “Нещата се промениха тотално през последните няколко години. Повторните експерименти през 2012 бяха изтълкувани като атака, защото по онова време подобни неща в науката бяха изключителна рядкост. Сега са нещо нормално”.

Сред откритията, които не могли да бъдат предъздадени фигурира и изследване, които твърди, че съзрецаването на статуята Мислителят на Роден намалява религиозната вяра у хората – едно от възможните обяснения за това е, че аналитичната мисъл, вложена в създаване на склуптурата противоречи на религиозните убеждения. Откритието, че физическият акт на миене на ръце води до по-малко объркани мисли – явление познато като когнитивен дисонанс, също не могло да бъде пресъздадено.

Като цяло екипът се опитал да пресъздаде по едно основно откритие от всеки от 21 доклада, публикувани в списанията Science и Nature, смятани за най-престижните научни журнали, в периода между 2010 и 2015.

Първоначалните заключения били потвърдени в 13 от общо 21 изследнаия или в 62% от случаите.

Изследването разкрило още, че учените са изключително прецизни в прогнозите си относно това кои резултати по-късно биха могли да бъдат пресъзданени и кои не. В конкретния случаи близо 200 учени предрекли, че резултатите от 18 от общо 21 доклада ще бъдат отхвърлени.

Източник: theguardian.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини