От х:

Днес в x:

Как социалните мрежи станаха токсично място

Днешният интернет е токсично място, а не такова, в което хората трябва да прекарват много време. Социалните мрежи са една от най-важните дейности, извършвани на смартфоните, показват проучванията. Но много от тези мрежи са създадени от млади предприемачи, неспособни да предвидят всички начини, по които нещата можеха да се объркат.

Не само родителите се тревожат за използването на мобилните устройства от децата си. Според ново проучване на Pew Research Center в САЩ, самите тийнейджъри предприемат стъпки, за да ограничат прекаленото използване на телефони и пристрастяващи приложения като например социални мрежи.

Мнозинството (54%) от тийнейджърите заявяват, че прекарват прекалено много време с телефона си, като повечето от тях (52%) се опитват да ограничат използването на устройството по различни начини. Освен това 57% казват, че се опитват да ограничат употребата на социални мрежи, а 58% – на видеоигри.

Фактът, че тийнейджърите не се справят добре с балансираното използване на смартфоните, показва неуспеха на двамата родители и технологичните компании да предпазят децата от пристрастяване към устройствата, пише TechCrunch.com.

В продължение на години, вместо да насърчавават по-умереното използване на смартфоните, създателите на приложения се възползваха напълно от това, че устройствата са винаги включени, за да бълват непрестанни потоци от известия, които принуждават потребителите постоянно да се регистрират. Компаниите дори използват психологически трикове, за да ни възнаграждават всеки път, когато пуснем приложението си – с допаминови хитове, които ни държат ангажирани.

Производителите на устройства харесаха тази пристрастност, защото се възползваха финансово от продажбите на приложения и покупките вътре от самите приложения, в допълнение към продажбите на устройства. Така че те запонаха да създават още повече инструменти, които дават на приложенията достъп до вниманието на потребителите, вместо да ги намаляват.

За пристрастените тийнейджъри родителите не бяха особено полезни, тъй като самите те често бяха жертва на тази система.

Днес технологичните компании най-накрая се събуждат за проблема. Google и Apple вече вграждат инструменти за наблюдение и контрол на екрана в своите мобилни операционни системи, а дори и „дилъри на допаминови наркотици” като Facebook, Instagram и YouTube започнаха да добавят напомняния за времето, прекарано пред екрана, и други подобни функции.

Но тези инструменти дойдоха твърде късно, за да не позволят на децата в САЩ да развиват лоши навици с потенциално вредни странични ефекти. Според проучването на Pew:

  • 72% от тийнейджърите се хващат за телефоните си веднага щом се събудят;
  • Четирима на всеки десет се чувстват безпомощни без техния телефон;
  • 56% признават, че ако телефонът не е с тях, може да се чувстват самотни, разстроени или тревожни;
  • 51% смятат, че родителите им са разсеяни от телефоните си по време на разговори (72% от родителите пък казват, че това е вярно, когато се опитват да говорят с тийнейджъри);
  • 31% казват, че телефоните ги разсейват в клас.

Проблемите се усложняват от факта, че смартфоните вече не са лукс – те са в ръцете на почти всички тийнейджъри от САЩ, като 45% от тях са почти постоянно онлайн. Единствената добра новина е, че днешните тийнейджъри изглежда са по-наясно с проблема, дори ако техните родители не са успели да ги научат на балансирано използване на устройствата в собствения им дом.

Девет от всеки десет тийнейджъри смятат, че прекарването на много време онлайн е проблем, а 60% казват, че това е основен проблем. 41% признават, че прекарват твърде много време в социалните мрежи.

Освен това някои родители започват да прилагат мерки за решаване на проблема, като 57% от тях твърдят, че са наложили ограничения за времето пред екрана на своите деца.

Днешният интернет е токсично място, а не такова, в което хората трябва да прекарват много време. Социалните мрежи са една от най-важните дейности, извършвани на смартфоните, показват проучванията. Но много от тези мрежи са създадени от млади предприемачи, неспособни да предвидят всички начини, по които нещата можеха да се объркат.

Те не успяха да изградят силен контрол от първия ден на своите проекти, за да предотвратят неща като тормоз, заплахи, дезинформация и други проблеми. Вместо това защитите бяха добавяни посфактум – след като проблемите станаха тежки. И мнозина ще се съгласят, че това бе твърде късно.

Социалните мрежи сега се свързват с онлайн злоупотреба и дезинформация, с войни и тролене в коментарите, както и с последствия, които стигат до тийнейджърски самоубийства.

Ако не сме в състояние да сведем използването на смартфоните и социалните мрежи до ползите, които те предлагат, най-малкото трябва да следим и модерираме употребата им, казват авторите на проучването.

За щастие, все повече младежи осъзнават това и може би някои от тях дори ще направят нещо по въпроса в бъдеще. Когато станат шефове, родители и инженери, те ще могат да създават нови политики за работа и живот, да определят нови правила за поведение вкъщи и да напишат по-добър софтуерен код.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини