От х:

Днес в x:

13 °C

Откриха нов орган в тялото ни и той обяснява как работи имунитетът

Важен компонент на човешката имунна система е открит наскоро. Описан от откривателите му като "микроорган" в лимфните възли и е отговорен за бързата имунна реакция. Откритието ще даде възможност за нови подходи в създаването на по-мощни ваксини.

От най-малко 2400 години знаем, че някои болести не ни заразяват два пъти, вдъхнови ваксинацията.

Но "ние толкова дълго се останахме фокусирани върху това, как да работят ваксините, че пренебрегнахме въпроса как си спомня имунната система", заяви за IFLScience д-р Трай Фан (Tri Phan) от Австралийския Институт "Гарван" (Garvan Institute).

Описанието на откритието на малката структура върху лимфните възли на мишки и хора, от която зависи бързия имунен отговор, когато инфекцията заразява повторно организма, е публикувано в списание Nature Communication.

 

Когато инфекция нахлуе в организма клетките на имунната система произвеждат антитела, докато не се намерят тези форми, които могат да прихванат нашествениците. Постоянната защита на организма е следствие на забележителната продължителност на живота на В-клетките - те често траят десетилетия. В-клетките с памет (Memory B cells - MBC), подтип на B-лимфоцитите, са тези дълготрайни видове В-клетки, които осигуряват бърз имунен отговор и продуциране на голям брой имуноглобулини при повторно заразяване. Те позволяват на имунната система да "помни" предишните инфекции. Ваксинациите стимулират производството на подходящи MBC. 

Въпреки разбирането на функциите на тези клетки, учените не знаеха досега къде точно се намират. Търсенето доведе до откриването на "микрооргана".

В изследването на тъканите обикновено се използват обикновени микроскопи, което предполага анализ на тънки срезове, показващи двуизмерна картина. Това, според авторите на откритието, е причината органът да не е открит досега.

Сега учените с помощта на двуфотонен лазерен микроскоп създават 3D изображение и забелязват малка фина структура, разположена над лимфния възел. Те я наричат субкапсуларно пролиферативно огнище (subcapsular proliferative foci - SPF).

В нея изследователите откриват струпване от В-клетки с памет. Те се превръщат в плазмени клетки, които отделят разтворими антитела и премахват заплахата за организма.

Клъстер от В-клетки с памет в субкапсуларно пролиферативно огнище/Nature Communication

 

"Беше невероятно - да видим как се активират В-клетките с памет и се образуват клъстери в тази нова, досега невиждана структура. Видяхме как се движат, как взаимодействат с други имунни клетки и се превръщат в плазмени клетки - точно пред очите ни", разказва Имоджен Моран (Imogen Moran), съавтор на статията.

"Това е забележително напомняне, че все още има скрити тайни в тялото ни - въпреки че учените изследват телесните тъкани с микроскоп от над 300 години", коментира Фан.

Не всички MBC-клетки се обединяват в новооткрития орган SPF. Други циркулират в тялото и се изтощават. Фан предупреждава, че един от начините за подобряване на ваксините ще бъде да ги проектираме така, че да произвеждат повече MBC-клетки в микрооргана SPF, вместо да губим енергия другаде. Това може да подобри способността ни да се справим с бързопротичащи болести.

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини