От х:

Днес в x:

Камъни на глада със зловещи послания започнаха да се появяват из Европа

Докато в Европа регистрираме рекордно горещо лято, започнаха да се случват странни неща.

Върху изсъхналия от слънцето пейзаж, бяха забелязани мистериозни очертания на древни цивилизации, но на бял свят се появяват не само следи от призрачни архитектурни обекти. Учени се натъкнаха и на зловещи предупреждения.

След продължителната суша в Централна Европа, в Чехия бяха разкрити камъни с изсечени надписи, познати още като “камъни на глада”.

Камъните на глада по традиция се намират под нивото на водата в река Елба, докато тя тече през град Дечин в северната част на страната. В момента нивото на реката е рекордно ниско.

При настоящите условия се забелязват над дузина камъка на глада, носещи следите на времето и инициалите на автори, изгубени за историята.

Най-старият и известен камък е познат просто като Камък на глада, той съдържа надпис, от 1616 година, който гласи: "Wenn du mich siehst, dann weine" (Ако ме видиш, заплачи)

Макар най-старият четлив надпис на този конкретен камък на глада да е от 1616, скалите напомнят и за други необичайни засушавания, датиращи от 1417.

Друг подобен камък на глада в Германия носи същото мрачно послание: “Ако отново видиш този камък, ще заплачеш, водата е била толкова плитка и през 1417 ”

Върху други камъни се чете “Ние плакахме – ние плачем – и ти ще плачеш” и “Който веднъж ме е видял, се е разплакал. Който ме вижда сега, ще заплаче. ”

Причините за тези зловещи послания може да са няколко.

При засушаване, не само добивите са по-ниски, това означава недостиг на храна и по-високи цени. Спадналото ниво на водата затруднява речния транспорт и заплашва поминъка на семействата, живеещи покрай бреговете.

Като се има предвид, че сега нивото на Елба е най-ниско от близо век и половина, сушата разкрива и други зловещи находки: невзривени бомби и ръчни гранати от Втората Световна война, ръждясващи в реката от над 70 години.

И докато учените все още се опитват да разберат какво вещае за бъдещето необичайно топлото лято в северното полукълбо, чешки надпис върху друг камък на глада поне се опитва да повдигне настроението.

"Neplac holka, nenarikej, kdyz je sucho, pole strikej." (Не плачи, момиче, не се мъчи. Когато е сухо, полето напои)

Разумен съвет. Ако във ведрата е останала някаква вода, разбира се.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини