От х:

Днес в x:

С 10 бона от Вероизповеданията спасяват от влагата храма в Брягово

    Още на влизане в село Брягово, малко след като селският път започен да се изкачва, лъсква камбанарията на местната църква “Възнесение Христово”. Тя свети под напора на слънчевите лъчи по обед, а вечер кметът Делчо Митев включва прожектори. “Чак от съседното село Родопи се вижда, като пътеводна светлина е”, казва селският управник. Преди време камбанарията е изцяло обновена с 8 000 лева от Дирекцията по вероизповеданията. Кметът, който е един от най-държеливите на поста си селски управници в страната, след ен на брой изкарани вече мандата, успял да издейства още 10 бона и за външен ремонт около храма, за да се спре пропускането на вода през стените. “Има пропадане с годините. Църквата е на повече от 180 години и сградата й е запазена в автентичния си вид. Строена е с доброволения труд и дарителски средства от местните хора през 1837 година", разкзава Делчо Митев. Дори дядо му е бил сред онези, които са превивал кръст при издигането на храма. “Длъжници сме на тези, които са лели пот, за да издигнат храм на вярата си, това, което те са съградили, ние –наследниците им трябва да съхраним”, казва селският управник.

    Затова е и неуморен, когато става въпрос за пддръжката на църквата. Нястоящият ремонт е много важен , защото след него ще се спре просмукването на вода отвън. “Спрем ли теча, ще търсим средства и за обновяването вътре в църката. Ремонт вътре никога не е имало от съграждането на храма досега. Някои от стенописите вече са досат повредени и имат нужда от рставриране”, обяснява Деелчо Митев.

    Въпреки че бригадата, която работи по настоящия ремонт е от майстори-мюсююлмани, хората са на линия дори преди да е завършил целия им празнчен четиридневен цикъл около големи празник Курбан байрям. Майстоите почивали само ден-на самия празник и още на следващата сутрин са се явили, за да продължат работата си по полагането на нистилката около църквата. Според тях до деесетина дни ремонтът ще е приключил. За кмета на Брягова обаче с това не приключва аангажимента по ремонтните работи в населеното място. По ПУДООС в Брягово имат спечелен проект и започва цялостното обновяване на парка в цетъра на селото. “С 10 хил. лева не може да се свърши кой знае колко, но ние ще се справим с общи усили. От местната община ще помогат с малко също, за да изпълним всичко, което сме планирали”. След подмяната на пейките, облагородяване на терена и поставянето на нови детски съоръжения, в Брягово планират, паркът да стане предпочитано място и за родови срещи. ”Ще има навес и място за барбекю”, чертае плановете Делчо Митев.

    Той се надява скоро да приключи и върележката по обжалването на обществената поръчка за ремонт на улиците. И проблемът с трасето на влизане в селото, което е като от лунен пейзаж в момента, също да бъде решен. И отметнат, като свършено още през тази година.


    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини