От х:

Днес в x:

Има ли расизъм срещу белите фермери в ЮАР?

Задава ли се нов Апартейд в Република Южна Африка - този път срещу бялото население? Защо държавата отнема земите на белите фермери за сметка на чернокожите? Защо беше създадена петиция до Доналд Тръмп с молба да ги приема приоритетно като имигранти в САЩ?

Това, което напомня за белезите на расовото разделение, жигосало ЮАР миналия век, е закон за конфискация на земеделски земи от белите им собственици. В обръщение новоизбраният президент Сирил Рамапоса обяви, че управляващият Африканския национален конгрес ще работи за промяна на Конституцията, за да може да се започнат процедурите по експроприация (изземване на земи).

Въпросът със земеделската собственост предизвиква напрежение от месеци. През май полицията използва гумени куршуми срещу протестиращи, настояващи земята им да бъде върната.

През 1913 г. в Южна Африка е приет закон, който забранява на чернокожото население да наема или купува земя.

След края на Апартейда през 1994 г. Африканският национален конгрес обеща да върне 30% от земите на чернокожото население. До този момент обаче са върнати едва 10%.

И макар Апартейдът отдавна да е в историята, расовото разделение в Южна Африка все още е видимо.

Според данни на правителството белокожото население притежава повечето обработваема и плодородна земя в страната.

Предложените конституционни промени станаха повод за обвинения в расизъм спрямо белите в страната и твърдения, че те са обект на престъпление и убийства. Реакцията на планираните експроприации -  рекорден брой бели южноафрикански фермери обявиха земите си за продажба. Масовата разпродажба беше допълнително подхранена от плановете на правителството да наложи ограничение на собствениците на земя до 25 хиляди акра.

Беше създадена и петиция до Белия дом с молба Доналд Тръмп да допуска приоритетно имигранти - бели фермери от Южна Африка.

Страхът, свързан с осигуряването на прехраната, е породен от случай на експроприации без компенсации в Зимбабве през 80-те години на миналия век. Със същата реформа за земеделска земя Зимбабве - наричано до тогава „кошницата с хляб на Африка”, се оказа една от страните с най-недохранено население на континента. Причината - некомпетентно управление на земеделските земи от новите им собственици.

Източник: novanews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини