От х:

Днес в x:

Лавров: Косовските албанци не зачитат договора със Сърбия, постигнат с посредничеството на ЕС

Косовските албанци не зачитат договорът със Сърбия, постигнат с посредничеството на ЕС, заяви министърът на външните работи Сергей Лавров след срещата си с външния министър на Сърбия Ивица Дачич в Сочи, съобщава македонското електронно издание A1 On, цитирано от Агенция "Фокус".

„Русия винаги е залагала на цялостно и безусловно прилагане на Резолюция 1244 (на Съвета за сигурност на ООН, бел. ред.), поддържаме действията на Белград за цялостно прилагане на този основен документ от международно-правен характер“, посочи Лавров.

„Ние отчитаме конструктивния подход на Белград в разговорите с Прищина с посредничеството на ЕС, което не може да се каже за позицията на косовските албанци. Те не изпълняват онези ангажименти, които бяха постигнати преди много години. Ние вярваме, че ЕС може да поеме напълно своята отговорност за настоящата ситуация и да се опита да осигури прилагането на споменатата резолюция на Съвета за сигурност на ООН“, подчерта Лавров по време на срещата,която се състоя в Сочи.

От своя страна Ивица Дачич заяви, че решението по Косово не може да се намери без поддръжката на Русия, предава ТАСС.

„Искаме и ще се намираме в тесен диалог и контакт с Русия, с нейния президент Владимир Путин, с външния ѝ министър Сергей Лавров, защото смятаме, че без поддръжката на Русия няма как да достигнем до каквото и да е решение по Косово“, заяви Дачич.

Дачич заяви още, че властите в Косово не са готови на компромис по въпроса за демаркацията на границите, предава РИА Новости.

Белград не признава наличието на граници с Косово, наричайки ги административна линия. Отвъд тази линия на територията на южния край на Централна Сърбия се намират общините Прешево, Буяновац и Медведжа, които са частично населени с албанци, чиито лидери периодично искат интеграция на Прешевската долина с Прищина.

„Това е доказателство доколко те изобщо не са готови на какъвто и да е компромис. Всъщност това показва доколко те искат осъществяване на проекта Велика Албания. Това им е малко, те биха достигнали до град Ниш, те биха взели половин Черна Гора, половин Македония, Северна Гърция“, заяви Дачич.

„Но при това те абсолютно не разбират, че ситуацията по света се е променила“, допълни министърът по време на среща в Сочи с неговия руски колега Сергей Лавров, коментирайки информацията, че косовските власти имат намерение да поемат под свой контрол Прешевската долина и да не дават под контрола на Белград населения със сърбите северен край на областта.

Източник: epicenter.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини