От х:

Днес в x:

В Крум пазят традициите, показват най-едрите плодове и зеленчуци

    Българските традиции и обичаи се пазят в димитровградското село Крум – днес там за 12-и път се провежда празник на плодородието, озаглавен  „Даровете на природата“. Празникът се организира от селското читалище „Пробуда“ с подкрепата на кметството и общината в Димитровград.

    15 фолклорни състава и индивидуални изпълнители се изявяват днес в Крум. На дълги маси пък са подредени плодовете на труда на стопани от региона – едри селски домати, чушки, патладжан, лук, праскови, сливи. Изложението е като рог на изобилието, а стопаните се хвалят, че са отгледали продукцията си без химикали.

    Жури с председател Росица Генчева, авторка на книги с кулинарни рецепти, пък оценява изложените пити,  погачи и баници. Отделен конкурс се провежда и за детска рисунка. Предвидени са предметни награди за победителите от първо до пето място във всяка отделна категория, като награди ще има за всички малки художници, изобразили плодородието на крумската земя.

    Празникът бе открит от кметицата на Крум Златка Тенева. Тя покани присъстващите и в църквата „Рождество на Св. Богородица“, която от няколко дни е с нов, изкусно изработен иконостас. Негова автор е Красимир Илиев от Благоевград, възпитаник на тревненската дърворезбарска школа. Храмът e построен през 1880 година и бе основно ремонтиран и обновен през 2015-а, а една от камбаните бе дарение от премиера Бойко Борисов. На храмовия празник на 8 септември църквата ще бъде преосветена, заяви кметицата Златка Тенева.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Дя
      ДЯДО МРАЗ
      12 -1
      17:04, 18 авг 2018
      Като гледам лицата на снимката ми е ясно че тези плодове са произведени от хората живели и работили при социализма Тогава се учеше и работеше здраво Сегашните едва ли са хванали лопатаи мотика Що се отнася до подарената камбана от Б Борисов едва ли е извадил от джоба си пари за нея за да я подари Пак се спекулира както винаги
    Последни новини