От х:

Днес в x:

Манафорт може да получи 302 години затвор

Бившият шеф на изборния щаб на Доналд Тръмп - Пол Манафорт, може да получи до 302 години затвор по обвиненията срещу него, повдигнати в рамките на съдебния процес в щата Вирджиния, предаде Би Би Си.

Делото отива към своя край, след като в продължение на 13 дни бяха изслушани 27 свидетели и бяха предоставени доказателства по обвиненията в пране на пари и данъчни измами.

Съдебните заседатели могат да се съвещават толкова дълго, колкото преценят, за да стигнат до решение за присъдата. Тази фаза на делото не е лимитирана във времето, макар че опитните юристи се ръководят от принципа "един ден изслушвания в съдебната зала - един час обсъждания в съвещателната стая".

Ако принципът бъде спазен, като се добави задължителната обедна почивка, присъдата може да бъде произнесена в петък вечерта или понеделник сутринта. Но това може да стане и по всяко друго време.

По данни на обвинението, потвърдени от свидетелските показания на партньор на Манафорт - Рик Гейтс, шефът на щаба на Тръмп е открил 31 сметки в чужди банки, за да укрива доходи.

Нито той, нито съпругата му, са посочвали тези сметки в данъчните си декларации.

Рик Гейтс се превърна в ключов свидетел, след като сключи сделка с прокуратурата, но също може да отиде в затвора задълго, тъй като обвинението го заподозря, че някои от показанията му са лъжа. Ако подозренията се потвърдят, той може да бъде осъден на 200 години лишаване от свобода. Присъдата срещу него ще бъде произнесена от друг съдия.

На 14 септември във Вашингтон започва нов процес срещу Манафорт.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини