От х:

Днес в x:

Двама от братята на Яворов завършили хасковски училища

    Двамата братя на Пейо Яворов са завършили средното си образование в Хасково. По-малкият - Атанас Крачолов, който впоследствие става известен юрист и дори е канен от цар Борис Трети да оглави правосъдното министерство, е бил ученик в Хасковската държавна мъжка гимназия “Петко Каравелов“ (дн. СУ “В. Левски“ ). Името му е вписано в годишника на гимназията за 1910, когато е държал зрелостния си изпит. Годишникът е за 1909-1910 г. и за 1910-1911 година.

    На интересния факт се натъкват от Регионалната библиотека „Христо Смирненски“, докато подготвят материали за дигиталната страница по проекта „Хасково и Одрин – културно-исторически дестинации”.

    Разработката е в партньорство с Фондацията на Тракийския университет в Одрин.

    Целта на проекта е да бъде представено културното наследство на двата съседни района по българо-турската граница и чрез достъпността си в интернет то да стане максимално популярно.

    Чрез дигитализирането на материалите целта на двата екипа е и да съхранят някои от най-ценните книжни източници, които са и най-застрашени от времето.

    Така е направен и подборът от страна на хасковската регионална библиотека какво точно да се качи в секцията за книги на дигиталната страница, обясни шефката на културното средище в Хасково Кирилка Страшникова. „Докато подготвяхме годишника за качване онлайн попаднахме на интересния факт, че Атанас Крачолов е завършил гимназия в Хасково. Знаем, че другият от братята на поета – Никола, също е учил в Хасково, завършил е Земеделското училище, което е едно от първите в южния район. Все пак фамилията е от Чирпан и Хасково е било най-близкото място, където е било развито образованието.“

    От историята се знае, че връщайки се в родния Чирпан, Никола Крачолов се е занимавал с лозарство.

    Друго от интересните четива, качено изцяло на онлайн платформата с всичките си 38 страници, е „Прѣдтавено на хасковский окрѫжен съвѣтъ въ I му рѣдовна септемврийска сессия 1891 година. Отъ Окръжний Управитель Т. Кировъ.“ /б.а.: отчет за окръга на икономическата комисия/. Оттам като интересен факт Страшникова посочва решението на местния общински съвет да отпусне пет стипендии на млади хора, които да изпрати на обучение. Преценката е спрямо нуждите от кадри, парите са заделени за агрономи, ветеринарен лекар, инженер и сарач. В документа става ясно обаче, че не се явяват кандидати, пояснява шефката на библиотеката.

    Понеже е с насоченост към туризма, освен културните обекти, в сайта по проекта има и рецепти с традиционни ястия за двата региона, събрани в кулинарна книга. Тя е издадена  и на хартиен носител, двуезична, в по 500 екземпляра на българо-английски и на българо-турски. Част от тях ще бъдат раздадени за читалищните библиотеки в общината.

    Рецептите са автентични, записани от участниците в кулинарния конкурс в читалище „Зара“ по Коледа през 2017 година. Едната от рецептите е подала самата Кирилка Страшникова - за приготвянето на царска туршия без варене. „Моята рецепта е от мама Гуда от Любимец - домашна и най-обичаната туршия, дори и колегите я правят, защото е много лесна, без стерилизация“, разказва шефката на библиотеката.

    В сайта има и интерактивна карта на  паметници в Хасково и Одрин. За всеки обект има информация.

    Интересни съпоставки между снимки от старо Хасково с новата съвременна визия на някои от емблематичните места в града, като сградата на общината, паметника на Капитан Петко войвода, старата часовникова кула и съвременния й вариант или пък  Старият мост над река Марица в Одрин, както и всички рецепти в дигиталната кулинарна книга, може да разгледате тук: https://project-haskovo-edirne.eu/

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини