От х:

Днес в x:

Започна големият ремонт в „Заря“, нова вентилация и отопление до септември

    До края на август или началото на септември една от най-големите сцени в Хасково – в читалище „Заря“, ще е с нова отоплителна система и подновена вентилация. От две седмици фирмата – изпълнител на ремонтните работи е в залата. Обновяването, което вече малцина вярваха, че ще се случи, все пак ще е факт само след няколко седмици, а в залата има планирани събития за празничната седмица на Хасково в началото на септември. Около 25 години залата не се използваше през зимата именно заради лошата отоплителна и вентилационна система.

    Обновяването става по проект на общината за малко над 200 000 лева. В момента върви поръчка за подмяна на покрива. Ремонтът му беше включен допълнително в обновяването на читалището, след като стана ясно, че тече и това може да е пагубно за подобренията, които сега се правят.

    На етап обществена поръчка са процедурите и за ремонта на сцената. Парите заделени за това са близо 42 000 лв., а оферти се приемат от кандидатите да я ремонтират до 29-ти август. В момента тя се използва като работна площадка.

    Предстои и обявяването на обществена поръчка за нови осветителна и озвучителна системи. Финансирането ще е от 700 хил.лв. по съвместен проект с Гърция. В поръчката е включено озвучаване и за театър "Ив. Димов", а също и мултимедия, която в реално време на постановката ще възпроизвежда  субтири на чужд език. 

    В момента се извършва монтаж на отоплителната инсталация, проектът за нея е направен от хасковски инженер. Старите чугунени радиатори, монтирани преди 45 години, вече са демонтирани. Сменя се цялата тръбна инсталация, котелът ще е на газ, а не на нафта, както беше досега. Ако разходите за отопление и охлаждане бъдат намалени след ремонтите с 30 процента, ще е добре, казват изпълнителите. От фирмата обаче препоръчват, че за по-високата ефективност е по-добре да се подмени и дограмата.

    Според изпълнителите по-сложна за работа от отоплението е вентилацията. С нея ще се занимава същата фирма. Тя също трябва да бъде готова до края на месеца. На сцената има монтирани вече два климатика и осем конвектора за отопление и охлаждане, шест други има в залата. Два огромни климатика ще са във вентилационната система. „Комфорт“ е думата, която очаква хасковската публика и изпълнителите – топло през зимата и едновременно приятно за дишане“, казват изпълнителите.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Xm
      xm
      6 -2
      16:48, 16 авг 2018
      Някой знае ли кой е проектанта и коя е фирмата изпълнителка или е тайна, щото от статията не става ясно.
    • 2
      На
      наблюдател
      4 -1
      18:35, 16 авг 2018
      Кои ще се облаже със старите чугунени Радиатори!!!!!
    • 3
      Ма
      мастикаджия
      2 -1
      20:45, 16 авг 2018
      Тоя шкембе майстор от снимката ли ще прави ремонта?А кой ще краде-а сега де?
    • 4
      Ха
      ХаХа
      1 -2
      21:18, 16 авг 2018
      Иди ти бе скелят
    • 5
      Пр
      принцесата от Монако
      2 -1
      11:53, 20 авг 2018
      Благодарение на предишния екип на бентливанов ,който той изгони или ги накара да напуснат,/доброволно/ се осъществява сегашния ремонт!

    Още новини

    Последни новини