От х:

Днес в x:

Хасковлия, участвал в Пражките събития през 1968-а: Не дадохме нито един изстрел

“При драматичните събития в Чехословакия през 1968 година, когато страната бе окупирана от войски на Варшавския договор, ние, българите, не дадохме нито един изстрел”. Това разказва за българското участие в потушаването на Пражката пролет бившият депутат от НДСВ и съсобственик на някогашната телевизия “Рекординг” Господин Чонков. Той е единственият хасковлия, участвал в събитията през 1968 година в Чехословакия. Тогава служи в 22 мотострелкови полк в Харманли, който заедно с още едно българско военно подразделение заминава за Чехословакия. Там са изпратени войски от СССР, ГДР, Унгария, Полша. Румъния отказва да прати свои войници за потушаването на „контрареволюцията”, както тогавашните комунистически функционери са наричали започналите реформи в Чехословакия.

“Още през март усетихме, че нещо става, непрекъснато бяхме на учения”, връща се в спомените Господин Чонков. “От месец май не се бяхме прибирали в поделението, бяхме на лагер край село Райново. В края на юли ни вдигнаха по тревога и ни откараха на летището в Узунджово. Не след дълго там започнаха да кацат руските транспортни самолети АН-12. Бяха около 20-25 машини и започнахме да се товарим, бяхме общо към 900 души. Казаха ни, че отиваме на учение. Самолетите започнаха да излитат по тройки, направи ми впечатление, че над Черно море летяха много ниско. Обяснявахме си го с турските радари, да не могат ни засекат.

Приземихме се край полската граница, където направихме лагер и се мотахме почти месец. Вече усещахме, че става нещо сериозно. На 21 август отново ни вдигнаха по тревога и командирът полк. Иван Чавдаров с много сериозен тон ни заяви: “Момчета, призвани сте да защитите социализма”. Каза още, че е възможно да срещнем съпротива и за първи път чух, че ни се разрешава да стреляме на месо. “Ако се наложи, ако стрелят по нас, ще стреляте на месо”. Раздадоха ни патрони.

Тогава разбрахме, че отиваме на бойна мисия.

Прелетяхме над Полша и Германия, навлязохме в Чехословакия и се приземихме на летище край Прага. Преди нас руските червени барети бяха прочистили летището и там нямаше нито един чех, само руснаци и ние. Там се окопахме, разставихме постове. През 15-20 метра, като на война.

Тогава видяхме кортеж от правителствени автомобили да се насочва към летището. Разбрахме, че возят президента Свобода и генералния секретар на компартията Александър Дубчек. После беше обяснено по вестниците, че те са поискали помощ от Варшавския договор срещу “контрареволюцията”. Което нямаше как да е вярно, защото ние вече бяхме там”, коментира Чонков. И допълва: “Имам чувството, че просто са били арестувани и принудени да подпишат молбата за военна помощ”.

“За първи път тогава видях истински протест. Дотогава бяхме виждали само манифестации. Огромно множество хора с плакати “Идете си!”, “Не ви искаме!”. Плакатите бяха написани на руски - “Идите домой!”, уточнява Чонков. По думите му обаче не е имало сблъсъци и ексцесии.

“10 години по-късно посетих Чехословакия и един чех ми каза с признателност: “Вие, българите, бяхте единствените, които не стреляхте нито веднъж”. А другите стреляха. Руснаците обстрелваха телевизионната кула, където се бяха барикадирали известни чешки дисиденти. При потушаването на Пражката пролет имаше 20 загинали и над 100 ранени”, разказва Чонков. По думите му от българските войници е имало само един убит. “Познавах момчето – Николай Николов, беше от Врачанско. Имаше две версии за гибелта му. Първата, че се залюбил с мeстно момиче и приятелят й отмъстил, като го убил. И втората, че се опитвал да дезертира. Втората версия не ми се струва много правдоподобна, по-вероятна е емоционалната”, смята Чонков.

“Бяхме надъхани от пропагандата. Наистина вярвахме, че защитаваме социализма. Направи ми впечатление, че “Свободна Европа” и “Гласът на Америка”, които бяха заглушавани в България, там се чуваха прекрасно. Демокрацията започва от свободата на словото”, коментира Господин Чонков.

“В началото на операцията ни забраняваха изобщо да пишем писма до близките. После, когато вече бяхме в Чехословакия, ни разрешиха, но ги предавахме незапечатани. В крайна сметка се разбра, че писмата ни са пристигнали в България едновременно с нас”.

900-те военни от харманлийския полк се прибират в България, когато вече са минали кандидатстудентските изпити. “Първо ни казаха, че който иска да кандидатства, ще може да го направи, като се определя отделна квота за нас. После пък решиха, че ще запишат във висше учебно заведение всеки, който е подал молба за кандидатстване, при това за първата посочена специалност”, разказва Чонков.

Ветераните, участвали в операцията в Чехословакия, имат желание да се съберат и да си припомнят миналото. Избраната дата за среща е точно 21 август. Господин Чонков призовава някогашните войници или техни близки да се обадят на тел. 0888 206162, за да се свържат със своите бивши бойни другари, защото са изгубили координатите си.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (13)

  • 1
    Ва
    Валери Филипов
    9 -4
    14:59, 15 авг 2018
    Служих в казармата на гр. Марица /сега Симеоновград/ за времето от 10.1971 до 11.1973 г. Тогава за тези събития се разказваха същите неща. Та - съгласен съм с г-н Чонков.
  • 2
    Гр
    Градския му
    26 -5
    15:27, 15 авг 2018
    Браво Динко. Защото "не даде дито един изстрел" беше само депутат. Ако беше гръмнал дори сватбарски във въздуха, щеше да станеш МИНИСТЪР или най-малкото ШЕФ НА БНТ. Hi-Hi
  • 3
    Гр
    Гражданин-човек
    21 -5
    15:30, 15 авг 2018
    Който не е с нас е против нас...
    Чонков това важи за всяка власт.Забравил си че и по времето когато ти беше ДУПЕДАТИН и тогава имаше протести...
  • 4
    Де
    Дечо Таралежков
    39 -5
    16:36, 15 авг 2018
    Хайде сега пак по български да оплювамче и да дрънкаме глупости Човека ви говори за част от историята и за неговот участие Той не хули никого А това какво е правил след време не е свързано със Пражката пролет
  • 5
    Ve
    verato
    27 0
    16:43, 15 авг 2018
    Има и други войници от Хасково участвували в Пражка пролет
  • 6
    Гр
    гражданин
    19 -1
    17:07, 15 авг 2018
    точно така, и аз знам други от хасково който са били там. не е само въпросния господин.драматичните събития в Чехословакия започват януари месец и приключват август. господина е заминал на 21 август , добре че е отишъл да се спре революцията.
  • 7
    Ак
    Ако се не лъжа
    16 0
    17:17, 15 авг 2018
    още един, също бивш депутат от Хасково е участвал като войник в потушаването на Пражката пролет - Димитър Велев. Но, да, той всъщност е от с.Гарваново. Ама той не е ли и Чонков от Гарваново.
  • 8
    Ив
    Иванов
    25 0
    18:22, 15 авг 2018
    Прелетяхме над Полша и Германия, навлязохме в Чехословакия и се приземихме на летище край Прага. Преди нас руските червени барети бяха прочистили летището и там нямаше нито един чех, само руснаци и ние. Там се окопахме, разставихме постове. През 15-20 метра, като на война.------------------------------Точно тук е заровено кучето. Българите е трябвало да превземат летището и да осигурят условия за кацане на руснаците. Обаче нашите закъсняват и руснаците сами са си свършили работата. Емил Борисов от с. Конуш също е участник. После също влезе без приемен изпит. Нашите тогава в Чехия са правили това, което днес правят в Афганистан. Пазят себе си и служат само да се казва колко много държави участват.
  • 9
    Ii
    iiosd
    13 -5
    23:51, 15 авг 2018
    Чонков колко ли е платил за тази сензационна статия.....
  • 10
    О.
    о.з. п/к Караджов
    13 0
    08:53, 16 авг 2018
    Това беше политическо участие на НРБ в събитията, без никаква практическа полза! Сега нещата се повтарят: Кербала, Кандахар...политическо участие, военно"0".. нашите се крият, имитират дейност, пишат надути доклади...и шефовете въртят далавери.. нищо ново под Слънцето..
  • 11
    Съ
    сърми
    9 0
    13:13, 16 авг 2018
    без изпит приети за више
  • 12
    Ли
    Лисан
    10 0
    13:20, 16 авг 2018
    Имало е и други, които са участвали в "пражката пролет" от Хасково. Един от тях е небезизвестният арх. Никола Колев. Тогава тези момчета не са били доброволци и е нямало как да не отидат. Г- н Чонков не е единдтвеният хасковлия в тези събития. Никога в един полк не е имало само по един от град. Другият полк, който беше в Чехия е от Елхово. Тогава това бяха едни от най- елитните мотострелкови полкове.
  • 13
    Ко
    коко
    4 0
    21:17, 17 авг 2018
    След толкова борба против ,,Пражката пролет"пак не можаха да опазят завоеванията на социализма в Чехия и другите соц. държави и тия дето активно го пазеха отново активно пазят новото време на капитализма и то пак в първите редици ! Браво на отличниците във всички времена!
Последни новини