От х:

Днес в x:

2949 именици празнуват на 15-ти август в Хасково

На един от 12-те най-тежки празници за християнството -Успение Богородично, което се отбелязва на 15-ти август, хиляди именици ще почерпят за здраве, както повелява традицията. В Хасково на днешния ден ще получат честитки от близки и приятели 2949 души, в цялата община те са 3 336. Това се кръстените с имената Мария, Марийка, Мариан, Марин, Мариана и Марина.

Като църковен празник Успение /заспиване/ на Пресвета Богородица се чества и от православни, и от католици.

На 64-годишна възраст на този ден Божията майка напуска земния живот и отива при сина си. Три дни преди смъртта й Архангел Гавраил й съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство. Последното й желание е да види Светите апостоли заедно. Става чудо и те се пренасят пред вратите на дома й в Йерусалим.

Три дни след това сам Исус Христос, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица.

Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа с камък. За този момент обаче апостол Тома закъснява и затова няколко дни по-късно се налага да отворят входа отново, за да се поклони и той на Божията майка. Влизат вътре, но намират само плащеницата й. Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците Божията майка, обкръжена от ангели, а тя им казва: "Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни". В памет на явяването й пред апостолите, църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави "въздигане на хляба".

Народът нарича денят на успението Голяма Богородица, Малка Богородица е, когато се чества рождението на Христовата майка. 

 Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Пр
    принцесата от Монако
    9 -4
    11:33, 15 авг 2018
    Честит празник на всички!Света Богородица да ни пази и закриля!Но снимката,която сте сложили,показва отношението на Общината към Закрилницата на града!
    • Ке
      Кенанския Маймун
      5 -6
      11:37, 15 авг 2018
      Ей Танче , ей Захариева ... даже през фереджето хапеш усойнице Гробарска :))
  • 2
    Ма
    мастикаджия
    6 -4
    12:52, 15 авг 2018
    За бога,не ми чиститете празника с тая снимка!Как може такова падение?Да се кланяте на католически символи.Аз съм източно православен.Хасково е източно православен град.Простотиите и гаврата с вярата ни на Георги Иванов са наистина нечувани.
    • Чо
      Чобанина
      2 -1
      20:41, 15 авг 2018
      Не се кланяме, това си е паметник на с вета Богородица

Случаен виц

Последни новини