От х:

Днес в x:

Рицарят на четката Димитър Добрев представя в изложба 50 платна, вдъхновени от Родопите

Изображение 1 от 2

    Клубът на дейците на културата открива поредната самостоятелна изложба живопис на Димитър Добрев. На 15 август 2018 г., от 18 часа в зала „Петър Стайков“ на бул. „България“ № 43, ще бъде представена петнайстата самостоятелна колекция, която авторът е именувал „Да се завърнеш“, за да подчертае своето трайно чувство на възхищение към Смолян и Родопите. Петдесет платна – пейзажи, натюрморти, комини, стари родопски къщи, петли и други, изпълват сбирката на изградилия се в Смолян художник през 70-те и 80-те години на миналия век.

    “Дълги години работих в Смолян и бях очарован от всичко свързано с Родопите, споделя художникът. Така се започна и до днес продължавам да изобразявам магията на планината. Топлия уют на българските села и може би най-силно Родопите са моята слабост. Един живот не стига да нарисуваш тази планина. Сърцето ти остава в нея. За мен е изключително важно българщината да не напуска платната ми. Пейзажите, старите къщи, църквите, натюрмортите са неразделна, част от моето творчество. С тях напомням на хората за красотата на родината ни и им помагам още повече да я обикнат.”

    Добрев е роден на 5 април 1948 г. в Пловдив. По-голямата част от биографията му е свързана с Родопите. Повече от 20 години работи като художник в системата на Държавното предприятие „Българска фотография“ - Смолян. Между 1972 и 1993 г. участва в създаването на музейни експозиции, фотодокументални изложби, пространствени оформления из цялото Среднородопие. Пак през този период, като член на Групата на художниците, се включва във всички окръжни и национални изложби. От 1976-а до 2017 г.Д. Добрев е представил 12 свои колекции в Смолян, Пловдив, Стара Загора, Брюксел. Негови творби са притежание на частни и обществени галерии в България, Сърбия, Италия, Германия, Канада... Той е носител на приза „Рицар на четката 2016“.

    Изложбата ще остане на вниманието на жителите и гостите на Смолян до 31 август т.г.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини