От х:

Днес в x:

Борисов даде една седмица срок НИМХ и БАН да се разберат

Премиерът Бойко Борисов призова ръководството на НИМХ и БАН да намерят общо решение до следващата сряда. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев след разговори при премиера Бойко Борисов във връзка с казуса около обезпечаването на прогнозите за времето.
 
"Проведохме разговор, двете страни изказаха техните тези, категоричното искане от страна на НИМХ да излезе извън структурата на БАН, нещо, което БАН по принцип не подкрепя. Това, което взехме като решение следващата сряда двете страни да намерят общо решение, решение, което да бъде взето заедно", обясни Вълчев.Вълчев бе категоричен, че правителството не може да бъде безучастно към обезпечаването на тази важна функция от страна на НИМХ - с функции по Закона за водите, Закона за защита от бедствията и авариите, както и редица международни ангажименти.
 
"Вариантите, които ще се търсят взаимно, е да се даде по-голяма самостоятелност на НИМХ. Ние като правителство не искаме да бъдем обвинени, че по този начин ще се направи крачка за отделяне на НИМХ."
 
"Министър-председателят призова да намерят взаимно решение до сряда следващата седмица", обясни Красимир Вълчев.
 
Стана ясно, че МОН ще извърши външния одит в НИМХ.Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски обясни, че за тях е неприемливо това механично изваждане на един институт с цялата материална база и всички сгради. Той обясни, че в момента приоритетно държавната субсидия се разходва първо за научна дейност, след което за оперативна дейност. "НИМХ не е научна организация - учените са една седма по щат. НИМХ като институт априори е в непривилигеровано отношение при разпределяне на средства, което става по научни критерии", каза още председателят на БАН.Председателят на БАН уточни, че има предложение към института, различен начин на формиране на бюджета им, така че хората, които извършват оперативна дейност - да знаят, че ОС на БАН няма да ги преразпределя.Стана ясно, че следващата сряда ще бъдат гласувани 18 млн. за научни програми в различни сектори - растениевъдство, две в областта на медицината, национална програма за подобряване качеството на въздуха, чиста енергия, в областта на транспорта
 
Цел да обвържат научните изследвания с потребностите, които има българската държава.
 
Ще бъдат увеличени и стипендиите към докторантите с три милиона на годишна база. По този начин от министерството се надяват да задържат повече млади хора в научна работа. Една от националните програми също е насочена към младите учени.
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ха
    Хасковлия
    1 0
    14:13, 13 авг 2018
    Министър Дянков не можа да ги оправи тия академични старчета. В тази академия половината , та и повечето институти са чисто ялови и трябва да ги закрият. Ядат си народната пара и хич им ни пука. Държавата дава пари за метеоролозите и геофизиците , ама от тях по предназначение стигат само трохички, всичко се "приватизира".

Още новини

Последни новини