От х:

Днес в x:

Цигански катуни никнат като гъби в Хасковско

    Дни след като беше разтурен циганския катун в покрайнините на хасковския квартал Република, нови палатки са вдигнати в Хасковско. Последният изникна край село Стойково. Биваците наброяват повече от 20 и са изградени покрай международния път Е-80 в посока Харманли. Някой от тях са с обикновен найлон, поставен върху дървени колове. Други обаче са здраво укрепени - покрити с одeяла и други платнища за изолация. Има и палатки, оборудвани като стаи – с балатум, легла, старателно застлани със завивки и подредени по тях възглавници.

    Теренът не е избран случайно, наоколо има язовири и крайпътна чешма, където може да се перат дрехите. Освен това е близо до гората, където нашите хора работят като дървосекачи, обясни 19-годишната Радка. Тя допълни, че се заселили там преди дни и щели да останат още малко, а преди това катунът им бил край Динево, където пребивавали хора от Книжовник, Злато поле, Малево.

    Момичето се грижи за 9-месечното си бебе, което спи в люлка самоделка, натъкмена от старо одеяло, вързано с въжета и сезал за дърво. До нея е паркиран сравнително новичък и запазен микробус Форд Транзит. „Наш е, имаме и камион тип Виетнамка“, обяснява Радка на не много разбираем български. Тя обяснява, че живеели със семейството й в село Книжовник, където преди около 3-4 години купили къща. Била женена, но наскоро оставила мъжа си с намерение да си намери по-добър. Лятото обаче се местели в катуни, за да им е близо до работното място в гората. „Това за нас е и лятната почивка“, споделя още Радка. Тя допълва, че други години и до морето ходили, но тази не успели.

    Докато се грижи за бебето си, Радка надзирава още 5 деца на възраст от 2 до 11 години, всички с християнски имена. Неин ангажимент бил и да приготви трапезата, за да посрещне привечер работещите. Готвя сутрин рано или следобед, защото по обяд е много топло и като напаля огъня става още по-горещо, разказва девойката, която въпреки крехката си възраст вече е майка. Тя споделя, че зарязала учението още след четвърти клас, но не смята липсата на образование за голям пропуск. Разчита, че все ще се намери с какво да си изкарва прехраната.

    По-навътре по поляната има още десетки ромски палатки, обитавани от група роми от Пловдивско и Сливенско. Палатките се пазят от 36-годишната Минка Петрова от сливенското село Градец. Тя се грижи за 4-годишното си дете, но също има задължение да сготви за останалите хора от семейството и роднините, които също работели в гората. Докато майката пере дрехи, невръстният Гошко тича край нея чисто гол. Тя пояснява, че имала и още две големи деца – на 17 и 18 години, които вече били женени.

    Престоят на катунарите приключва след около три-четири дни. Местните хора обаче се опасяват, че след всеки катун остават купища боклуци. Такива отпадъци останаха и след разпуснатия катун край Република, където стана екшъна между роми и полицаи, при който пострада хасковски униформен. След случката само един от задържаните общо шестима думи получи обвинение и му бе наложена мярка за неотклонение, засега. 21-годишният Васил Колев беше обвинен за нанасяне на лека телесна повреда на полицая Димитър Кючуков при изпълнение на служебните му задължения. Младият калайджия от димитровградското село Злато поле беше пуснат под парична гаранция от 6500 лева с решение на Районния съд. Освобождаването му от ареста провокира гнева на множество хасковлии и предизвика редица коментари и мнения, че наложената мярка е безумно лека. Тя обаче подлежи на обжалване и протест пред Окръжния съд. Евентуален протест на прокуратурата срещу наложената мярка за неотклонение ще се гледа следващата седмица.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (21)

    • 1
      Ex
      extraterrestrial
      28 0
      10:15, 11 авг 2018
      Номади.
    • 2
      По
      Порчо
      51 -5
      11:14, 11 авг 2018
      Време е вече да се възстановят трудово-възпитателните *********, на чиято врата пише: "Arbeit macht frei".
    • 3
      Въ
      Въшка
      68 -5
      11:18, 11 авг 2018
      Толкова идилично и красиво сте описали животеца на крадците катунари, че ми се стори, че съм в разказ на Елин Пелин. Направо си умирате да представяте братята катунари като безобидни работливи хорица.
      • ......без ангажименти към държавата,която от редовият днъкоплатец им поема социалните задължения.....
    • 4
      Jo
      John
      45 -2
      13:33, 11 авг 2018
      Общината и МЗХГ да се вземат в ръце и да си свършат работата!

      Съществуват и някои косвени ограничения на дивото къмпингуване. Например:

      Чл.137, ал.3 от Закона за горите се казва „По време на пожароопасния сезон се забранява паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние, по-малко от 100 м от границите на горските територии.” Това означава, че дори и да разпънете палатката на разрешено място в гората насред лято, няма да имате право да си запалите огън.

      По Закона за биологичното разнообразие може да бъдете санкционирани за нарушение на членове 38, 41 или 45, ако бъде доказано, че разположеният от вас лагер обезпокоява защитени видове животни. Наказанието за физически лица е глоба от 100 до 5000 лв.

      Собственикът на имота, в който сте разположили лагера си, може да се оплаче на полицията, ако къмпингувате без неговото изрично съгласие. Този собственик може да бъде както физическо или юридическо лице, така и общината или държавата чрез нейните органи и институции.
      • Бъ
        Българин
        18 0
        00:48, 12 авг 2018
        Закони имаме, само дето те важат само за българи-работещи с доходи и с имущество....
        Тия индианци, кой и как ще им събере глобите?????
        Така е, като ни управлява Винету, човекът-държава прочел за целия си живот само романа на Карл Май... Приложен е на практика у нас.
    • 5
      Ха
      Хасковлия
      36 -2
      13:54, 11 авг 2018
      Това са европейски граждани. Съвестни данъкоплатци и бъдещето на България. Те ще решат проблемите на страната, но нека бъдем търпеливи да им дадем още десетина години и тогава ще се наслаждаваме на това което сме търпели и сме се правили, че не е толкова страшно. Какъв живот ни чака само. Блазе ни. Благодарим ви господа политици.
    • 6
      На
      Насташ Кърев
      37 -9
      14:04, 11 авг 2018
      Да благодарим на Европолитика Бойко че осигурява социално електората си от ******и а на Меркелмицата че напълни християнска Европа с Мюсюлмани ******и които след години ще превърнат Европата в ******ски Катун
      • На
        Набора до 111
        5 -24
        14:54, 11 авг 2018
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • Ja
        Jack Bauer
        25 -4
        16:53, 11 авг 2018
        111 - това че си щъкат насам-натам и правят каквото си искат, става с нечие позволение бе, маук с маука. С позволението на "безценните" ни политици. Кърев си е прав!!!
    • 7
      Ко
      Коста
      23 0
      14:38, 11 авг 2018
      Сцена от филма ... "Боговете сигурно са полудели"
    • 8
      Ко
      коко
      22 0
      14:56, 11 авг 2018
      племето Сурма от Етиопия
    • 9
      Ма
      мастикаджия
      15 -3
      16:26, 11 авг 2018
      Да понабият някое и друго хасковско ченге.Видяха,че е на далавера и и що да не се пробват и те?А тия тюфлеци лесно се бият.
    • 10
      Зо
      Зорко
      21 0
      16:39, 11 авг 2018
      "Великото преселение на народите". Те са си свикнали да живеят така, не знам от какво племе са се пръкнали. Тези, дори и къща с тоалетна вътре да им дадеш, тях ще ги сърби мозъка и желанието, пак отвънка да се облекчат. Племе. "Вари го, печи го", то си е племе. Как не са почнали още да врачуват, казват, че имали и такива "неограничени" способности, докато някой наивник "изгърми". Пазете се !
    • 11
      Мм
      ммдаааа
      22 -1
      16:54, 11 авг 2018
      социалните да отидат да направят проверка на условията за отглеждане на децата и катунарите сами ще си отидат
    • 12
      Ен
      ЕНДЕЛКО -ПЪРДЕЛКО
      9 0
      18:58, 11 авг 2018
      Докато държавата не се изчисти от такива ГОВЕДА като НАБОРА111 ще затъваме дълбоко и ще опрем дъното А тогава и зиганите не могат ни спаси
      • Гр
        Грешка
        5 0
        08:32, 12 авг 2018
        Дъното е достигнато вече от тук на татък вече само се увеличава дълбочината на ямата.
    • 13
      Ба
      бате Ж
      16 0
      20:15, 11 авг 2018
      Държавата на **** ******* и герб!!!
      ...и техните избиратели...
    • 14
      Ча
      Чавдар Оцетаров
      9 0
      21:44, 11 авг 2018
      Кой казва, че населението в България се топи най-бързо от държавите в целия свят.....
    • 15
      Ин
      Ина
      19 0
      06:31, 12 авг 2018
      А в същото време глобяват 3000 лв за разпъната хавлия на дюна край морето. Циганските катуни не нанасят ли щети на природата? За тази паплач няма закони.
    • 16
      Го
      горски
      1 -2
      23:16, 12 авг 2018
      защо не ги провери инспекцията по труда,един няма договор но Белиуванов сече гората за дърва и всички кметове си мълчат
      тука си пишете врелу некипели а някой пари печата
      Тоя как беше Масларски ги наема и секат
      народе проззз
    Последни новини