От х:

Днес в x:

Експерт за втората пенсия: Ще получаваме минимум това, което сме внесли

Таксите на частните фондове са нулеви, увери Даниела Петкова от Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване

„Всеки, който се осигурява допълнително, при пенсиониране ще получи най-малко толкова, колкото са внесените осигурителни вноски на негово име”. Така Даниела Петкова от Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване обобщи готвените промени в Кодекса за социално осигуряване.

Удръжките от заплатата по втория пенсионен фонд са в размер на 5%. Сумата, която реално ще получаваме при пенсиониране, зависи от размера на заплатата ни през всеки месец, както и от това колко години трудов стаж имаме, обясни още Петкова.

Държавата ще задължава частните фондове да гарантират, че ще получаваме минимум това, което вече сме внесли като спестяване за старини, ако сумата по някаква причина се окаже по-малка.

Таксите на дружествата са нулеви за целия период от време. А от начина, по който са управлявани парите ни, зависи колко повече от брутните вноски ще имаме в партидата си”, поясни Петкова.

Реформата в пенсионната система е половинчата, тъй като вноските по втория стълб трябваше да стигнат до 7%, но останаха 5 на сто. Съвсем естествено е сумата, която се натрупва в продължение на 20 години, да не е толкова голяма”, коментира от своя страна бившият социален министър Лидия Шулева.

Източник: novanews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини