30 °C

Украински гургулици на мушката на италиански и гръцки ловци в региона

Четирима италиански и 13 гръцки ловци ще излязат по ловните полета на Ловно-рибарското сдружение “Сокол“  в събота. Територията на сдружението обхваща землищата на Харманлийско, Маджаровско и Симеоновградско.

Чужденците традиционно идват да ловуват в България прелетен дивеч. От 11-ти август отстрелът на пъдпъдъци, гургулици, гривяци, горски бекаси и обикновени бекасини вече е разрешен. Ловът е индивидуален и не може да се каже точно колко авджии ще излязат в първия ден след падането на забраната, но се очаква поне 500 души от „Сокол“ да пробват мерника си, предполага Дончо Чиплиски, който е сред най-опитните ловци в района. Според него обаче слуката ще е трудна, особено за гургулиците, заради валежите, заради които слънчогледът-основната им храна все още не е узрял.

Италианците, особено стрелците на гургулица, предпочитат България по това време, защото миграционния път на тези птици от Украйна минава оттук по Виа Понтика /Via Pontica/ към Мароко. Това е вторият по големина миграционен път на птиците, които гнездят в Североизточна Европа и прелитат на юг към Африка през зимния сезон.  На наша територия те се хранят и укрепват.

Гърци ще стрелят пък в Хасковско. Те идват за гривяк, но ловът им ще закъснее, защото не са успели да оправят документите си за съхранение на оръжие. Това се налага, заради по-строгите изисквания. След всеки лов те ще трябва да предават пушките си, които да бъдат прибирани и съхранявани при специален ред до следващия ден.

Затова заявилите участие в лова на прелетен дивеч на територията на ЛРС в Хасково чужденци се очаква да пристигнат през септември.

Авджиите вече са получили и указанията от Изпълнителна агенция по горите за предстоящия лов. Използването на електрически звукопроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, както и ловни соколи и други грабливи птици, са част от забраните по време на ловния излет.

Експертите призовават ловците да имат изрядни документи - ловни билети и разрешителни.

Красимира Славова


6 Коментара

Хороскоп за 17.08.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини