29 °C

Съдът освободи срещу 6500 лева катунаря, ранил хасковски полицай

Хасковският районен съд освободи срещу парична гаранция от 6500 лева 21-годишния Васил Колев от катуна край Република, който беше арестуван за нанасяне на лека телесна повреда на хасковски полицай. Заседанието за разглеждане на искането на прокуратурата за налагане на постоянна мярка „задържане под стража“ приключи минути преди 20 часа. Непосредствено след процеса ромът от димитровградското село Злато поле беше освободен, а пред сградата на съда го очакваха двайсетина души от малцинството.

Съдията Васил Панайотов от Районния съд прецени, че паричната гаранция е подходящата мярка за неотклонение за катунаря. Според магистрата е налице обосновано предположение, че именно обвиняемият е нанесъл удар в главата на полицая от хасковското районно управление Димитър Кючуков, но паричната гаранция е достатъчна мярка за неотклонение, още повече, че е с добри характеристични данни според кмета на селото, реабилитиран е за предишна присъда и има чисто съдебно минало.

Разследващите обаче установили от показания на местни жители, че мъжът от ромски произход злоупотребява с алкохол и има лоши характеристични данни. Прокурорът по делото Христина Жисова пледира за налагане на най-тежката мярка „задържане под стража. Сред доводите й бяха, че обвиняемият може да се укрие и извърши друго престъпление.

Задържаният Васил Колев пък обясни пред съда, че семейството му се занимава с калайджийство, което му осигурява доход между 1000 и 1700 лева месечно. Адвокатите му Живко и Здравко Чепишеви пледираха, че няма доказателства, че именно клиентът им е нанесъл удар на униформения. Самият Васил също отрече това и заяви, че е бил бит в ареста, заради което започнал да повръща кръв. Бил освидетелстван от лекар от Кърджали, медици от Хасково и Пловдив отказали да го прегледат.

По случая са подадени сигнали в Районна прокуратурата и Европейската комисия с цел да се извърши проверка, заявиха адвокатите Чепишеви. Някои от чакащите отвън, които също били арестувани, твърдяха, че са бити в полицията. Защитниците им дори показаха разпечатани снимки пред журналисти, на които се виждаха наранявания. Още след екшъна от МВР заявиха, че полицаите не са си превишили правомощията. 

Припомняме, че полицаят Димитър Кючуков пострада след като патрулът миналата седмица се бе отзовал на сигнал на жена, че й е отнето детето и мъжът й я принуждава да проституира. При пристигането на мястото, полицаите били атакувани от двайсетина роми, въоръжени с брадви и сапове. След мелето Опел Вектра, който се опитал да прегази униформените, изчезнал от мястото и бил преследван от една от патрулките. При инцидента бяха задържани 6-има.

Решението на Районния съд може да бъде обжалвано в тридневен срок. В такъв период трябва да бъде внесена и паричната гаранция.  

Анета Кутелова


34 Коментара

Хороскоп за 17.08.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини