От х:

Днес в x:

28-ядрен Intel Skylake-X излиза до края на 2018 г.

Нова пътна карта на  Intel разкрива плановете на компанията за високопроизводителни десктоп процесори (HEDT). Върховият модел сред тях е 28-ядрен Skylake-X, който се очаква на пазара до края на годината.

В момента Intel разделя процесорите си за настолни компютри в три категории. На начално ниво са процесорите Atom, обединени в серия N; моделите от средно ниво се отнасят към семейството Coffee Lake – серия S; а на върха са многоядрените Skylake-X – серия X.

Според публикация в специализирания сайт wccftech.com, Intel добавя и нова категория в Skylake-X – серия A, в която ще влязат най-производителните настолни процесори. Флагманът в новата серия е 28-ядрен процесор на базата на Skylake-X.

Предполага се, че това е процесорът, който Intel демонстрира на изложението Computex 2018 с работа на всички 28 ядра на тактова честота 5,0 GHz. За целта компанията използва екстремно течно охлаждане с промишлен чилър (термопомпа).

Процесорите от А серия ще бъдат изпълнени вероятно в корпус LGA 3647 и ще имат 6-канален контролер на паметта, т.е ще са близки до сегашните сървърни процесори Xeon Skylake-SP. Очаква се Intel да предложи варианти на процесора и с по-малък броя ядра.

Новата серия високопроизводителни чипове ще излезе на пазара през четвъртото тримесечие на 2018 г., най-вероятно през ноември или декември. Преди това, през октомври Intel ще пусне нови процесори за платформа X299, известни като Basin Falls Refresh. Те, както и настоящите модели за тази платформа – Basin Falls – ще стъпят на Skylake-X, ще имат до 18 ядра и повишена тактова честота.

След демонстрацията на 28-ядрения процесор на Computex 2018 се предполагаше, че новият чип ще стане част от семейството Cascade Lake-X. Но според последни информации, процесорите Cascade Lake-X ще дебютират не по-рано от второто тримесечие на 2019 година.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини